blysk na 2 kurtyne migawki
Czy moze mi ktos wytlumaczyc na czym polega tryb lampy blyskowej na druga kurtyne
do czego sie to wykorzystuje ?
czy 300d ma taka opcje po hacku ? bo z tego co sie orientuje w orginalnej wersji nie :(
jak sie to ma do wbudowanej lampy jak i do dedykowanych ?
Re: blysk na 2 kurtyne migawki
Cytat:
Zamieszczone przez Klosiu
Czy moze mi ktos wytlumaczyc na czym polega tryb lampy blyskowej na druga kurtyne
do czego sie to wykorzystuje ?
Dziala to szczegolnie dobrze przy zastosowaniu dluzszych czasow naswietlania. Polega na tym ze lampa blyska przy dlugim czasie naswietlania ale _po_ zakonczeniu naswietlania... czyli na przyklad naswietlasz 1 sekunde... migawka sie otwiera, wpada swiatlo zastane + ewentualny ruch (smugi) a gdy konczy sie ta 1 sek to blyska lampa zamrazajac wszystko w miejscu w ktorym sie znajduje.
Jedno z zastosowan to wlasciwy kierunek smugi ruchu - np przy zdjeciach nocnych robisz jadacy samochod to gdy zamrozisz go blyskiem na zamkniecie migawki czyli na druga kurtyne to bedzie mial on smuge za soba, a gdybys uzyl blysku na pierwsza kurtyne to najpierw mialbys zamrozony samochod a przed nim smuge ktora powstalaby z naswietlenia po zamrozeniu, czyli z otwartej migawki po blysku.
Tak to lopatologicznie wyglada 8)
Cytat:
czy 300d ma taka opcje po hacku ? bo z tego co sie orientuje w orginalnej wersji nie :(
jak sie to ma do wbudowanej lampy jak i do dedykowanych ?
Podobno ma ale podobno nie dziala... nie mam 300D .
Dziala z kazda lampa - i wbudowana i zewnetrzna. Dodatkowo lampa 550EX ma opcje wlaczenia blysku na druga kurtyne sama w sobie niezalezni jakiego aparatu uzywasz.