-
Nieostry Canon 55-250 IS
Cześć Wam,
posiadam aparat Canon 350D, niedawno kupiłem obiektyw 55-250 IS. Zauważyłem, że zdjęcia są jak dla mnie nieostre i wyglądają jak poruszone (nawet przy wysokim Shutter Speed). Niżej zamieściłem linki do zdjęć, czy moglibyście się przyjrzeć i ocenić czy jest to normalne czy może wymienić obiektyw (może to jest jakiś problem ze stabilizacją obrazu).
Dzięki za pomoc.
250mm@6.3 1/1000 ISO100 IS on
250mm@6.3 1/1000 ISO200 IS on
250mm@6.3 1/800 ISO200 IS on
Pozdrawiam.
-
Może się nie znam ,lecz według mnie to było z ręki i długie czasy naświetlania,czyli normalnie poruszone ,szczególnie wyrażnie widać na trzeciej fotografii,na tabliczce z nr budynku
-
Masz racje zdjęcia były robione z ręki, ale czy 1/800 to tak długi czas żeby zdjęcia były tak poruszone ?
-
Specjalistą nie jestem, ale stosując takie czasy, to stabilizację wyłączyłbym. Po to, żeby "nie wymyślała" ruchu, którego nie ma i przeciwdziałała mu powodując zepsucie fotki. Tak jak w przypadku korzystania ze statywu.
-
Spróbuj zrobić kilka fotek,bez stabilizacji na długiej ogniskowej(największe szanse na poruszenie)przy tym czasie jaki pisałeś nie powinno być poruszeń,więc po co włączasz to ustroijstwo:),chyba ,że focisz w niedzielny poranek
-
Te czasy nie są ekstremalne. Stabilizacja ma działać i kropka.
Do wymiany. Tu nie ma co myśleć.
-
Hm... Na trzecim zdjęciu mam wrażenie, że odbicie w szybie jest ostre. To by świadczyło o spudłowaniu AF. Może po prostu zakurzone czujniki AF? Przedmuchaj je gruszką, to te dziurki na dole komory lustra.
-
Tak jak koledzy radzili wcześniej - wyłącz IS i spróbuj zrobic bez niego. Może IS jest walniety bo czasy są na pewno wystarczające żeby zrobić z ręki
-
Tylko, że stabilizacja działa z pewnym niewielkim opóźnieniem i trzeba dać jej chwilkę... przynajmniej ja tak mam
Ale coś jest nie tak z tymi zdjęciami
-
Wszystkie zdjecia wygladają na mocno poruszone - przy takich krótkich czasach winny temu bedzie mechanizm stabilizacji - czyli szkło do wymiany.