Profil kolorów - jak zgrać aparat i monitor?
Witajcie serdecznie!
Od dłuższego czasu nurtuje mnie pytanie: jaką przestrzeń barw wybrać?
W aparacie mogę wybrać sRGB lub adobeRGB, monitor skalibrowałem trzema różnymi testami wedle wskazówek wyświetlanych na ekranie i wyniki wyszły mi bardzo podobnie do tych z profilu adobeRGB Oczywiście mogę też ustawić monitor na adobeRGB i sRGB.
Przygotowałem się teoretycznie, przestudiowałem wskazówki pana Janusza Body (bardzo zrozumiałe, dziękuję), przekopałem internet i wyszło mi, że zdjęcie zrobione w adobeRGB, wyświetlone na monitorze z profilem adobeRGB będzie miało największą głębię (gamut, zróżnicowanie, oddanie..) kolorów.
Jednak moje testy tego nie potwierdzają. Zdjęcia z Canona EOS 450D wyglądają najlepiej zrobione w sRGB, wyświetlane w sRGB lub adobeRGB.
Mój jedyny wniosek, proszę powiedzcie mi czy choć trochę słuszny - mój monitor nie jest w stanie wyświetlić wszystkich kolorów adobeRGB, więc "odstępy" między tonami są wizualnie większe niż ze zdjęć robionych w sRGB..
Używam takiego komputera: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...uo.2524.0.html (wynik oddania matrycy pod podanym linkiem) i niestety matrycy nie ma wspaniałej, planuję zakup zewnętrznego monitora, ale to "pieśń przyszłości".