Witam. Kupuję mój pierwszy aparat cyfrowy, po selekcji zostały : a80 i s50. Ktory wybrać, będę wdzięczny za pomoc.
Wersja do druku
Witam. Kupuję mój pierwszy aparat cyfrowy, po selekcji zostały : a80 i s50. Ktory wybrać, będę wdzięczny za pomoc.
Bardzo uogolniony podzial na klasy kompaktow cyfrowych Canona:
Klasa Axx i Axxx : klasa amatorska, sredniej jakosci
Klasa IXUS : odpowiednik klasy A ale w wersji Ultrakompakt - maly, wytrzymaly, obudowa metalowa, elegancki ale nadal amatorski (funkcjonalnosc, jakosc)
Klasa G : klasa zaawansowanego fotoamatora (niektory nazywaja "polprofesjonalna" ), bardzo dobra jakosc, lepsze mozliwosci rozbudowy, lepsza funkcjonalnosc
Klasa S : odpowiednik klasy G ale w wersji Ultrakompakt - minimalne wymiary z maksymalna jakoscia, kosztem miniaturyzacji jest brak mozliwosci rozbudowy (tulejki, lampa) co nie zmienia faktu ze stoi o klase wyzej od serii Axx pod wzgledem jakosci.
Po tej mini klasyfikacji dam ci krotka rade:
- stawiasz na wygode i ewentualna rozbudowe o konwertery (tulejka, filtry, telekonwerter itp) - kup A80 z powodu obrotowego LCD i tulejki.
- stawiasz na male rozmiary (A80 w kieszeni koszuli ciezko zmiescic, S50 bez problemu) i JAKOSC - bierz S50
W A80 jest leprze makro, niż w S50 i jest jednak trochę tańsze
Dzięki wybieram A80.
Miałem ten sam dylemat i wybrałem Canona S50.
I jestem baaardzo zadowolony z tego wyboru :wink:
Akurat tu sie troche mylisz bo klasa S... ma rowniez mozliwosc montowania filtrow, telekonwerterow itp. za pomoca adaptera. Chociazby takiego:Cytat:
stawiasz na wygode i ewentualna rozbudowe o konwertery (tulejka, filtry, telekonwerter itp) - kup A80 z powodu obrotowego LCD i tulejki.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26975482
Pozdrawiam
noo nie na fajnie , ladnie, pieknie ;-) ale jak chcesz pozniej aparat z takim adapterem zamontowac na statywie ?? :roll: ja podziekuje za takie rozwiazanie.
Skoro sie czepiamy....To ja dziekuje za zdjecia takie jakie robi Canon z serii A czy nawet G z zamontowana tuleja z uzyciem FLASHa. :wink: 8) :twisted:
Pozdrawiam
To jest rozwiazanie "na sile" . Ja mowie o parametrach fabrycznych - seria S nie ma fabrycznie umozliwionego montowania adapterow.Cytat:
Zamieszczone przez kuc
a jaki compakt z zamontowana tulejka i wbudowana lampa zrobi dobre fotki z flashem ?? chyba zaden ...a seria G ma ten plus, ze mozna zamontowac lampe :)Cytat:
Zamieszczone przez kuc