-
[krystian123] debiut
Witam wszystkich
Jest to mój debiut na forum, więc proszę o wyrozumiałość, a przede wszystkim o konstruktywną krytykę
Są to fotki z małej wycieczki za miasto, nad jez. Kielarskie w okolicach Olsztyna.
1. drogowskaz
2. kielarskie źródła
3. kielarskie źródła 2
Wklejam na razie 3 zobaczę jaka będzie reakcja i dorzucę później więcej
-
Konstruktywna krytyka ma sens jak wyciągniesz wnioski, pomaszerujesz z powrotem do źródła i zrobisz zdjęcia już pod wpływem krytyki. A jak masz podejście, że w zależności od krytyki pokażesz kolejne zdjęcia to ten cały konstruktywizm pozbawiony jest głębszego sensu.
-
1. Zbyt luźny kard jak dla mnie. Mogłeś podejść bliżej znaku, tak żeby wypełnił większą część kadru. Po drugie na znaku jest strzałka w prawo a ty pokazałeś drogę prosto. Może warto by było pokazać drogę która jest wskazywana. Śnieg jest trochę przepalony.
2. Pozioma, ośnieżona gałąź na górze kadru rozprasza swoim umiejscowieniem i jest przepalona, tak jak reszta śniegu- Crop albo wrócić i przemyśleć kadr jeszcze raz.
Nie wiem czemu ale wydaje mi się nie ostre chociaż to pewnie przez wodę.
3. Trochę za dużo dzieje się w kadrze. Głownym motywem powinien być mini wodospad a tu dostajemy przy okazji kamienie i gałęzie-omszały kamień przy lewej krawędzi jest nie potrzebny. Może spróbuj też zrobić to zdjęcie jeszcze raz, z niższej perspektywy.
No i zgodzę się z Sergiuszem. Jeżeli chcesz się poprawić musisz pokazywać swoje zdjęcia, niezależnie od opini jakie dostajesz.
-
Dzięki za krytykę, macie rację
wrzucam więc następne
co do 1 zdjęcia, mam też kadr w drugą stronę ale nie ma w nim nic ciekawego
2. jest ostra
3. mam też ciaśniejsze kadry, pokaże poźniej
4.
5. pkt widokowy
6. panorama z tego pkt
7.
-
fotki juz wkleilem, a o konstruktywnej krytyce ni widu ni slychu :)
-
Proszę bardzo.
4. Drogowskaz powinien być po prawej zdjęcia aby strzałka pokazywała coś co tam powinno się dziać, a tak, strzałka wskazuje na koniec zdjęcia.
5. Wieżyczka obserwacyjna leci Ci w prawo, a górna gałąź zasłania daszek
6. Nic tu się nie dzieje
7. Pierwszy plan również nie ma nic ciekawego, a na dodatek jest nieostry.
Pozdrawiam
Bartek
-
ayer- dzieki za pomoc. pozdrawiam
-
Mowiac w duzym uproszczeniu - wynajdujesz ciekawe obiekty,
ale powinienes sie podszkolic w kierunku ich pokazywania.
Nie uzywasz dostepnych srodkow wyrazu do wydobycia
najwazniejszych motywow z tla, lub uzywasz ich opacznie.
W moim odczuciu zabraklo cierpliwosci i konsekwencji.
Nie przejmuj sie, to przychodzi z czasem ;)
-
Oko przyciągnęła trójka. Dodałbym kontrastu
-
3 - mi też się podoba, uważam, że Tomek ma rację, więcej kontrastu.
6 - brakuje mi dynamiki trochę - za mało nieba?
Pozostałe - ayer ma rcję... (no może poza 5 - jak gałąź tam jest to trudno coś z tym zrobić, inne ujęcie pewnie nie bardzo było możliwe do wykonania - bez tej gałęźi)