Witam!!! Mam pytanko ... Zastanawiam się nad zakupem soczewek MAKRO ... I zastanawiam sie jaką firme wybrać? Czy zakup soczewek Canona to dobry wybór czy polecacie coś innego? Mile widziane jakieś linki :] Pozdro! :lol:
Wersja do druku
Witam!!! Mam pytanko ... Zastanawiam się nad zakupem soczewek MAKRO ... I zastanawiam sie jaką firme wybrać? Czy zakup soczewek Canona to dobry wybór czy polecacie coś innego? Mile widziane jakieś linki :] Pozdro! :lol:
myślę że zamiast close up'a lepiej zainwestować w popularnego Raynoxa DCR-250. Efekty - wejdz na plfoto i poszukaj makr Tomasza Urbanowicza (foci G5 i raynoxem)
zastanów się lepiej nad pierścienami - efekt jest całkiem niezły. znam kilka osób które robią na manualnych szkłach (made in DDR, USSR) z założonymi 2-3 pierścieniami. i wyniki są całkiem, całkiem. minus taki, że nie masz AF :wink:Cytat:
Zamieszczone przez PatriX
akurat brak AF nie jest zbyt uciazliwy przy makro. Ale koniecznosc pracy przy przyslonie roboczej juz niestety tak. To jest moim zdaniem glowna wada takiego rozwiazania.
Pozwole sie nie zgodzic :-)Cytat:
Zamieszczone przez CYNIG
Dla mnie wlasnie brak AF jest najwieksza trudnoscia. Zazwyczaj wale seriami z nadzieja ze cos trafie.
odświerze topic z przed roku ;)
Znalazłem tanie soczewki makro, fox close-up ( 1+, +2, +4, +10) 58mm
+10 to pewnie do szafy schowam, bo raczej sie nie przyda.
A czy jest sens kupować taki zestaw? I uzywac go w zestawienu ze sprzętem takim jaki mam w sygnaturze?
Jestem poczatkujacy, więc moze jednak kupić i sprawdzić czy "to jest to"?
Jeżeli są naprawdę tanie (<100PLN) to można się nimi pobawić, ale skoro są tanie to nie liczyłbym na dobrą jakość.
Szkoda kasy, to pieniądz wyrzucony w błoto. Za 100 złotych można skompletować już jakiś sensowny zestaw na M42 (przejściówka, komplet pierścieni, obiektyw) albo kupić jeden pierścień z automatyką.
Ja też uważam że o wiele bardziej się opłaca kupić M42. Jakbyś nadal był zainteresowany zakupem jakichś soczewek to mam do sprzedania komplecik +1D, +2D i +4D w stanie idealnym razem z etui. Szczegóły na prv ;) W sumie leżą sobie u mnie i sie kurzą :wink:
w sumie po kupieniu Raynoxa też mam do sprzedania taki komplet soczewek firmy Hama :)