Witam,
Doszly mnie sluchy, ze ktos "w domowym warsztacie" kalibruje puszki do obiektywow i podobno sie do tego duzo lepiej przyklada niz na Zytniej, ktos slyszal cos?
pozdrawiam
CyprianD
Wersja do druku
Witam,
Doszly mnie sluchy, ze ktos "w domowym warsztacie" kalibruje puszki do obiektywow i podobno sie do tego duzo lepiej przyklada niz na Zytniej, ktos slyszal cos?
pozdrawiam
CyprianD
Dołączam się do pytania. Mam w 40D front focus i nie wiem czy oddawać na żytnią ? Czasu na zastanowienie nie mam zbyt wiele bo gwarancja mi się kończy za 3 tygodnie. A może ktoś wie jak w domowych warunkach skalibrować 40D ?
polecam poczytać najpierw tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=15851.html
Moim zdaniem kalibracja "na wlasna reke" sie nie sprawdza - w 50D mam mikro kalibracje z poziomu menu - niestety jest malo skuteczna - raz jest dobrze, innym razem calkiem slabo. W serwisie podobno robia to zupelnie inaczej niz tylko kreca srubka w body.
PS A co jesli ma sie kilka obiektywow? Jak dla mnie to tylko kalibracja obiektywu do body wchodzi w rachube.
Pozdrawiam
ja ustawiałem domowym sposobem FF/BF ogólnie kilka puszek skalibrowałem, jedna 400D była nie do ustawienia (po oddaniu na Żytnią coś wymienili ale nie pamiętam co bo klient u mnie był dość dawno).
Ogólnie nie polecam samemu kręcić. Na początku dużo nerwów i rozpacz. Po nabraniu wprawy jest już inaczej.