Kwestia wyboru zestawu podstawowowego do 350D,
zoom Tamrona albo 2 stałki Canona, cenowo wychodzi
tak samo (c. 1300 zł), może macie doświadczenia z taką
kombinacją, ew. z Canonem 28/2.8.
Wersja do druku
Kwestia wyboru zestawu podstawowowego do 350D,
zoom Tamrona albo 2 stałki Canona, cenowo wychodzi
tak samo (c. 1300 zł), może macie doświadczenia z taką
kombinacją, ew. z Canonem 28/2.8.
Mam 50/1.8 ale uzywam tylko do portretówki i to też nie zawsze. Tamrona kupiłem jakiś miesiąc temu i jestem bardzo mile zaskoczony. Myślę, że jest bardziej elastyczny niż zestaw dwóch szkieł o których piszesz.
Zdecydowanie rekomenduję Tamrona.
Ja toże
Mac gdzie kupiłeś Tamrona i czy to nówka sztuka?
Niestety w USA u nas ganiałem za tym szkiełkiem 6 tygodni, sprawadzić miał mi to jakiś sklep netowy z Krakowa ale jakoś im nieszło. Akurat trafił mi się wyjazd służbowy na szkolenie do USA i poszedłem do CompUSA a tam Tamroniki leżały. Nóweczki w kartonikach, kosztowało mnie to ze 399 USD plus tax stanowy.Cytat:
Zamieszczone przez ToMo
Mysle ze najpierw powinienes sie zastanowic co DLA CIEBIE bedzie praktyczne, wygodne, itp. Dla niektoryh stalki sa idealnym rozwiazaniem, inni wola zoomy. W sumie nie napisales o bedziesz tym fotografowac, wiec trudno doradzic.Cytat:
Zamieszczone przez lucien
Zastosowania "turystyczno-widokowe" (20%-30%) , portrety (20-30%) i zdjęcia na koncertach (ciemno tam) (20-30%), reszta - inne. Do dyspozycji mam także zoomy szwagra (sigma 28-70 lub 80(taka ciemna ;) ) i 70-300)
350D + kit + Tamron (o ile go znajdziesz) na dzien dobry wystarcza.
Pytanie jak się ma 28/2.8 w tamronie i stałce canona.
Zakładając (teoretycznie) że stałka canona będzie optycznie lepsza to nie odrzucałbym tak zdecydowanie jak koledzy wariantu ze stałkami. 50 canona po prostu grzech nie kupić i nawet mając tego tamrona tą 50 trzeba mieć - jest naprawdę super (optycznie). W sytuacji gdyby kolega kupił tą 50 jako pierwszą to IMO lepiej dokupić 28/2.8 canona i zainwestować w dobre buty (bieganie za zoom'a) ;-) - optycznie IMO wyjdzie lepiej...(tak mi sie wydaje)
Tak BTW czy ktoś może powiedzieć coś na temat 20/2.8?
Prawdę mówiać mam dokładnie ten sam dylemat co kolega i jedyne co mnie powstrzymuje to niewiedza na temat jakości optycznej tej stałki canona (28/2.8). 50 już mam i jest super.
Zdecydowanie Tamron, ale ciężko go ostatnio dostać.