-
wygładzanie cery...
Witam wszytkich,
Znalazłem w necie tutka i ciekawi mnei sposob wygładzania cery. Nie moge sam dojsc do tego jak to jest zrobione i tutaj prosba do was...
W linku fotka z uzyciem i bez tej warstwy. Jak ja stworzyc i gdzie to znalezc?
http://img22.imageshack.us/img22/4487/howgf0.jpg
-
Nie było nic napisane tylko te zrzuty?
-
Coś mi sie nie wydaje żeby to były same zrzut... Napisz dokładnie skąd to masz
-
moze nie dokladnie to, ale ja stosuje zwyczajny gausian blur i opacity na 50% (ew. mniej/wiecej zalezy od chcianego efektu) plus maskowanie.
Wydaje mi sie ze to zostalo tutaj osiagniete, chociaz wyglada ze mieszal cos z kanalem luminancji
-
zwykłem gausianem nie uzyskasz takiego efektu albo zostaną drobne przebarwienia skóry jak za mały albo będzie wyglądała jak laleczka barbie
-
To nie jest idealna metoda - wręcz jak sam autor niedawno stwierdził "efekt końcowy kiczem zalatuje" ale może co nieco Ci podpowie - jeśli nie doprowadzi celu to chociaż kierunek wskaże :)
LINK
to animowana wersja tutorialu Stiga z Forum Nikona
-
używane z głową pomaga :) a dla bardziej ambitnych to clone/heal/spot/patch które załatwiają wszelkie bolączki z "barbi", ale chetnie poznam tą metodę którą przedstawił autor, bo za nic nie widze zeby szara warstwa na vivid light dawala efekt wygladzenia :) chyba ze w inwersji ale to slabo kontrolowalny efekt
EDIT: właśnie obejrzałem tutek, z postu wyżej i mówi o tym co wspomniałem bardziej ambitnym
-
Ja większe plamy, pryszcze, itp. usuwam jak w poście wyżej ("clone/heal/spot/patch"), oczywiście na osobnej warstwie, potem na kolejnej warstwie sporym brushem z rozmyciem i opacity 5-10% maluję lekko kolorem pobranym ze skóry modela. Oczy, usta, itp chronię maską.
-
Soundman..
tutek był w postaci psd i to tylko zbior warstw.
-
1. Usunąć pryszcze przez spot healing tool albo innymi ulubionymi narzędziami.
2. Odpalić tę akcję http://maciejko.net/downloads/wygladzanie_skory.atn
3. Na masce odznaczyć, co nie jest skórą
4. Przez opacity ustawić intensywność działania akcji