Jestem zainteresowany, szukam ostrego szkła do portretów i street photo, macro sporadycznie, proszę o Wasze opinie. Szkło będzie przypięte do Canona 40D. Posiadam już 70 200 f/4 is oraz 24 70 f/2.8
Z góry dziękuję za pomoc :)
Wersja do druku
Jestem zainteresowany, szukam ostrego szkła do portretów i street photo, macro sporadycznie, proszę o Wasze opinie. Szkło będzie przypięte do Canona 40D. Posiadam już 70 200 f/4 is oraz 24 70 f/2.8
Z góry dziękuję za pomoc :)
Jak to makrówka - niezbyt prędki AF. Do fotografii ulicznej przydałoby się coś prędkiego, o szerszej ogniskowej nie wspominając ;)
podziękował
a ja szukałem i nie mogłem znaleźć :mrgreen:
hmm ale w linkach niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania
Zobacz tutaj. Sam się przymierzałem kiedyś do tego szkła. Ale doszedłem do wniosku, że bardziej urządza mnie 50/1,4 + 100/2,8 macro.
też się zastanawiam nad 50 f/1.4 ale jak oglądam mtf-y 60 to aż mi się rwie do niej serce ;)
Ja tez nigdy nic w tej "szukajce" nie mogę znaleźć
Obiektyw używam z 20D głównie do makro ( nie robaki ) i tu sprawdza się doskonale.
Portreciki też potrafi ładnie narysować natomiast do "street foto" raczej bym go nie polecał ze względu na ogniskową - na cropie masz 96mm.
HenrykG troszkę przesadził bo AF jest na USM czyli szybki natomiast przejście z bliskiego ostrzenia na dalsze zajmuje chwile i lubi się pogubić w słabszym świetle ale mam na to prosty sposób najpierw podostrzam ręcznie i jak już widzę "plamę" w wizjerze to AF łapie bez szukania.
Ogólnie miły obiektyw i bardzo go lubię.
Pozdrawiam
Jak chcesz na dłużej związać się z cropem to EF-S 60/2,8 macro może być ciekawe. Sądzę, że potem jednak przy przejściu na pełną klatkę można się męczyć ze sprzedażą EF-S 60.
Natomiast 50/1,4 to na FF (5dMkII choćby) jednak stary dobry standard. Tyle, że bardzo jasny :)
USM nie musi być szybki. Zresztą, żaden obiektyw makro nie jest prędki. Do tego dochodzi długi "wyciąg" obiektywu... I tu się przydaje limiter. O ile jest, oczywiście.Cytat:
/.../AF jest na USM czyli szybki/.../
Żeby była jasność - mam ten obiektyw, i sobie chwalę ;)