-
jaki obiektyw
Witam
Kupiłem 450 body prosze o pomoc w wyborze biektywu do fotografi krajobrazów,
fauny i flory a takze czasami portretów. W sklepie polecano mi niby taki uniwersalny Sigma EX 2,8/18-50 DC Macro lub tamron Tamron SP 2,8/17-50 a moze inny licze na pomoc
pozdrawaim Slawek
-
Było na tan temat już sporo. Napisz chociaż ile masz kasy na szkło.
-
-
Myślę ze masz dosyć aby kupić C 17-40 L.Raz a dobrze .Pozdrawiam :smile:
-
to moj pierwszy post na forum, skorzystam wiec z okazji i sie przywitam
wracajac do tematu, podobno ten Tamaron przyzwoity jest, osobiscie jestem na etapie zmiany systemu i kupna body wiec czytam testy
sam mam zamiar na poczatek kupic 50mm 1.8 mkII... tamaron bedzie najprawdopodobniej drugi
-
Zdecydowanie 17-40L, potwierdzam j.w.
-
A moze pomysl o stalce ;), wiem ze to Cie nie ratuje bo potrzebujesz czegos uniwerslanego w zasadzie do wszystkiego ale prime przyniesie wiele wiecej radosci niz zoom.
Jesli ten pomysl odpada to 17-40L.
-
żeby jeszcze ciut więcej tak 2300-2400 to najelpiej byś zainwestował kupując używany 17-55 f2.8 z IS Canona
-
C17-40L właśnie na niego zbieram sporo się naczytałem i jeśli to ma być do plenerku i widoczków to nic lepiej nie odda kolorów, może światło trochę małe (4) ale jak będziesz wychodził na dwór to raczej przy ładnej pogodzie a wtedy to światło w zupełności wystarczy
Fakt korci trochę ten kanonek ze światłem 2,8 ale to już kasa 2x większa
-
za 2000zł to uzywanego C17-55 2.8 IS spoko możesz kupić i to z osłoną słoneczną. nie baw się w firmy nie zależne