Witam!
Stanąłem przed kupnem softboxu na lampę błyskową. Może ktoś z Was używa i podzieli się własnymi spostrzeżeniami? Fajnie by było jeszcze zobaczyć jak to się sprawuje w akcji... jakiś link do własnej foty itp. Dzięki
Pozdrawiam
Wersja do druku
Witam!
Stanąłem przed kupnem softboxu na lampę błyskową. Może ktoś z Was używa i podzieli się własnymi spostrzeżeniami? Fajnie by było jeszcze zobaczyć jak to się sprawuje w akcji... jakiś link do własnej foty itp. Dzięki
Pozdrawiam
Ja mam taki:
http://raysfoto.pl/lumiqest/softbox.html
Sprawuje sie swietnie. Zmiekcza, rozprasza swiatlo. Bez obawy o czerwone oczy blysk bezposredni. Uzywalem odblysnika ale czesto miewalem sytuacje ze potrzebowalem bezposrednio blysnac (odleglosc, kierunek, mimo ze softbox tez oslabia) i po paru probach softbox okazal sie lepszy od odblysnika choc bardziej przyciaga uwage :lol:
Efekty: w mojej kociej galerii przynajmniej 3 ostatnie wystawy sa robione z softboxem.
Czy błysk z softboxem objawia się tym ładnym kwadracikiem w kocich ślepiach ? :)
Hmmm, pokaz dokladnie ktore zdjecie. Bo czasem w kocich oczkach odbijaja sie rowniez lampy i/lub okna.Cytat:
Zamieszczone przez Rudi
Ale to raczej to - po to sie naumialem uzywac najpierw odblysnika a pozniej softboxu by miec oswietlone kocie oczy i blysk w nich, a nie niedoswietlone (jak to bywa we wczesniejszych galeriach - z 2003 roku robionych G3 bez lampy) lub z rozblyskiem jak UFO ;) (jak to bywa gdy sie zwykla wbudowana lampa blysnie kotu w oczy - odpowiednik "czerwonych oczu" ).
Tu jest na przyklad blysk od softboxu:
http://vitez.ceron.pl/galerie/koty/w...s/IMG_3862.jpg
+ kilka malutkich odblaskow od okienek podsufitowych (hala sportowa) za moimi plecami.
Na przykład to:
http://vitez.ceron.pl/galerie/koty/w...es/image11.htm
Aha i jeszcze gdzie najlepiej kupować?? w raysfoto??
Z tego co sie orientowalem... Raysfoto jest jedynym dystrybutorem sprzetu firmy Lumiquest na Polske.Cytat:
Zamieszczone przez Rudi
A Lumiquest jest jedynym producentem tego rodzaju akcesoriow znanym na caly swiat i dostepnym w Polsce.
Wiec chyba nie masz wyboru :roll:
A w tym zdjeciu blysk to tez od softboxu i kilka mniejszych od okien chyba...
No to tylko czekać na zwrot podatku i kupować :D
Vitaz mam pytanie dotyczace mocowanie softboxu na lampie w jaki sposob i za pomoca czego, oraz jesli jest to mozliwe ile za niego placileś, aktualnie na Rays kosztuje 166 zl, a na allegro niewidzialem!!!!!
oraz czy mozna go uzywac podobnie jak ultrabounca, chodzi mo o dbijanie od scian i sufitow (zanik cienia)
samoprzylepne rzepy na cholernie mocny klej - jednorazowego uzytku i na stale na jedna lampe, bo jak sie juz je czyms odklei od lampy to pewnie malo kleju na nich zostanie.Cytat:
Zamieszczone przez Przemek Białek
Nie wiem czy zdrozal, nie pamietam ile placilem ale wg cennika Raya... a bylo to okolo lutego tego roku.Cytat:
oraz jesli jest to mozliwe ile za niego placileś, aktualnie na Rays kosztuje 166 zl, a na allegro niewidzialem!!!!!
Nie probowalem ale raczej nie - jest tak zbudowany ze kierunkuje do przodu a zarazem rozprasza swiatlo. Kupilem go wlasnie w tym celu by miec bezposrednie ale zarazem rozproszone swiatlo... jesli potrzebuje odbijania od sufitu/scian to blyskam bez softboxu bo i po co - i tak od scian jest rozproszone 8)Cytat:
oraz czy mozna go uzywac podobnie jak ultrabounca, chodzi mo o dbijanie od scian i sufitow (zanik cienia)
ok dzieki to co mnie interesowalo wlasnie mi opisales, jutro go zamawiam! :P