#67 Wbudowana lampa - odbicie od sufitu światła
Kiedyś gdy nie miałem zewnętrznej lampy naszła mnie taka myśl pod kątem odbicia błysku z wbudowanej lampy w stronę sufitu. Próbowałem różnymi prowizorycznymi przedmiotami. Pomysł jest dobry pod kątem efektów oraz tego, że jest dostępny często pod ręką. Zapewne jest trochę osób, które też myślały lub stosowały podobne metody jednak nie widziałem takowej w spisie T&T, dlatego też postanowiłem opisać to.
Na początek porównanie efektów:
1: Wbudowana Lampa
2: Wbudowana lampa, światło odbite od sufitu
Najlepiej użyć do tego sreberka (np. z czekolady) lub folii aluminiowej.
Sreberko składa się w nieduży prostokąt, a jeden koniec zwija tak aby wszedł i trzymał się pomiędzy lampą a sankami:
Wybaczcie, że nie mam zrobionego zdjęcia ale nie mam tutaj nigdzie chociażby i nawet kompakta aby zademonstrować wygląd. Być może już jutro po powrocie uda mi się pokazać jak to wygląda. W każdym razie może wyglądać nieco prymitywnie. Ale można to inaczej rozwiązać np. uzbrajając sreberko w jakiś czarny materiał aby zatuszować jego obecność.
Od strony technicznej jeszcze - Światło z tego rozwiązania jest bardzo rozproszone, nawet bardziej niż z lampy zewnętrznej i jej światła odbitego od sufitu. Natomiast minus polega na tym, że błysk jest dużo słabszy i w pokojowych warunkach powinno być np. co najmniej iso 200 lub 400 i przysłona 4 aby wyszło tj. na zdjęciach wyżej. Bardzo ładnie działa to z jasnymi obiektywami. Z ciemniejszymi zoomami przykładowo trzeba już podbić iso.