-
Error99 - 50D
Miałem ostatnio w 50D Error99 w sytuacji, gdy go włączyłem po wcześniejszum rozłączeniu aparatu z komputerem po USB (VISTA Premium) - w sytuacji, gdy rozłączam aparat z komuterem zawsze go wyłączam no i po włączeniu aparatu ponownie (nie był juz połączony z komputerem) pokazał się ten błąd. Zrobił to dwa razy wtedy pod rząd i nigdy wiecej - wiecie co moze byc przyczyną i czy trzeba wysyłać go do serwisu?
-
zobacz w instrukcji od aparatu co oznacza ten błąd. Wygląda na to (zresztą na fotopolis już o tym pisali),że jest to choroba dziedziczna i ma związek z problemem współpracy pudła z obiektywem
http://canon-board.info/archive/index.php/t-599.html
-
A możesz mi podać może linka do tego opisu na www.fotopolis.pl?
-
jeden z testerów 50-tki o tym pisał, chyba pierwszy
-
A czy masz zainstalowane w body najnowsze firmware w wersji 1.0.3.???
-
-
Zmniejszenie wartości ISO do poziomu 2000 nie spowodowało jak można spodziewać jakiegoś znacznego skoku jakości plików. Nie zauważyłem różnicy pomiędzy ISO 2500 a 2000, więc w razie potrzeby można przeskoczyć na jedną bądź drugą wartość i uzyskać żądane parametry naświetlania. Jednak pojawił się inny problem. A mianowicie po chwilowym wyłączeniu aparatu pojawił się komunikat Err99, czyli brak komunikacji z obiektywem. Po wyłączeniu aparatu, wyjęciu akumulatora i ponownym uruchomieniu wszystko wróciło do normy. Niestety sytuacja pojawiła się jeszcze dwa razy i tak samo jak się pojawiła tak znikła. Mam nadzieję, że to niedoróbka softu, tym bardziej, że aktualizacja firmware ponoć ten problem naprawia.
http://eos50d.fotopolis.pl/index.php?n=8201
-
Faktycznie to kwestia wszystkich aparatów Canon'a, a błąd ten, oprócz podstawowej jego "funcji" informacji o problemach ze szkłem, potrafi tez informowac o kłopocie z przysłoną, migawką, gripem, kartą, lampą, zasilaniem... to podobno taki mechanizm obronny aparatu, który informuje, że cos nie tak poszło z powodu "sfiksowania" chwilowego softu/aparatu lub usterki mechanicznej.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym polecam EOS'a 50D. Cudowna maszynka.