Czy ktoś z forumowiczów posiada takowy zestaw???
Zastanawiam się nad kupnem tej lampy. Jest to konkurent 550EX za niżsżą cenę.
Moje pytanie odnosi się głównie do wspomagania AF bo wyczytałem że wspomaga tylko centralny punkt. Czy to prawda???
Wersja do druku
Czy ktoś z forumowiczów posiada takowy zestaw???
Zastanawiam się nad kupnem tej lampy. Jest to konkurent 550EX za niżsżą cenę.
Moje pytanie odnosi się głównie do wspomagania AF bo wyczytałem że wspomaga tylko centralny punkt. Czy to prawda???
Wspomaganie AF to przecież czerwone diody a nie strobo jak we wbudowanej. Dziala w 100 % , ale wersta e-TTL II of course.
A co ma wspolnego wspomaganie AF z E-TTL II :shock: ?Cytat:
Zamieszczone przez Cichy
(zanim odpowiesz upewnij sie ze przeczytales to: http://canon-board.info/showthread.php?t=2421&page=1 a szczegolnie fragment o tym 'ktore lampy wspieraja E-TTL II " )
Przecież ja nie pisałem że wspomaganie AF działa, tylko że lampa działą w 100 %.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
W pierwszym zdaniu napisales o wspomaganiu AF. W drugim zdaniu nie uzyles podmiotu wiec wg regul gramatyki polskiej podmiot jest domyslny, wziety z poprzedniego zdania = 'wspomaganie AF' :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez Cichy
Co nie zmienia faktu ze nie ma wersji lamp E-TTL i E-TTL II bo kazda lampa wspierajaca E-TTL bedzie rowniez wspierala E-TTL II ktory to jest funkcja body nie lampy o czym masz opisane w linku ktory podalem.
Zdroworozsądkowa interpretacja nakazałaby uważać, że chodzi o lampę, bo kwestia działania lub nie działania wspomagania AF nie była rostrzygana. Wiadomo, że ten działa. Chodziło o współpracę lampy z aparatem - czyli zdanie to było odpowiedzią na zadany temat.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Zdrowy rozsadek zawodzi gdy bledna gramatyka zwodzi :roll: .
I nadal nie wiem co miales na mysli piszac o lampie "wersja E-TTL II " ?
A ja już zupłnie nic nie kumam z tego co prawicie.
No to jak w końcu działa to wspomaganie AF czy nie??? Jeżeli tak to czy kryje 7 pól 350ki???
Z tego co zauwazylem, to sigma swoim wspomaganiem AF pokrywa srodkowe pole AF, ale zalezy z jakiej odleglosci bo np na 2 metrach zalapia sie dolne i gorne pola AF z bliska tylko srodkowe, jezeli o to Ci chodzilo :-)
Vitez, miałem na myśli to, co przedstawia poniższy obrazek. Jak na mój gust, to są 2 wersje tej lampy. Może to jest ten sam sprzęt, ale skoro producent je rozróżnia dlaczego ja miałbym tego nie robić ??