Załamująca prędkość zapisu/odczytu 300D
Po pierwsze witajcie
przez przypadek trafiłem na to forum i bardzo mi się spodobało 8)
od niedawna jestem właścicielem oprócz analogowej także syfrowej :lol: lustrzanki Canona
i muszę powiedzieć, że oprócz niezaprzeczanych plusów, zaczynam dostrzegać także jej niezaprzeczalne wady w stosunku do innych aparatów cyfrowych z jakimi miałem do czynienia
zaskoczył mnie mianowicie porażająco wolny zapis zdjęć na kartę i ich odczyt
bez bufora ten aparat byłby właściwie dla mnie bezużyteczny :?
zwłaszcza olny odczyt daje się we znaki, aparat zastanawia się przed każdą zmiana 9 zdjęć w trybie podglądu, jak zrzucam 512 MB kartę na HDD to idę zjeść obiad, a chyba powinienem iść do kina TOTALNA ZAŁAMKA głupie idiotenkamera pracują 10 razy szybciej
jak sobie z tym radzicie, czy macie inne jak kupno czytnika sposoby wyjścia z tej sytuacji?
pozdrawiam serdecznie
P.S.
nie wiecie czy zwykły Kingstone chodzi pod USB 2.0???
P.S. 2
poza tym i jeszcze niewielkimi bzdurami, to super aparat
:mrgreen:
Re: Załamująca prędkość zapisu/odczytu 300D
Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
napisz dokladnie jaka masz karte, z calego tekstu wnioskuje ze Kingstona, mysle ze pomoze ci zakup troszke szybszej karty, poza tym moze masz tylko subiektywne odczucie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
zwłaszcza olny odczyt daje się we znaki, aparat zastanawia się przed każdą zmiana 9 zdjęć w trybie podglądu, jak zrzucam 512 MB kartę na HDD to idę zjeść obiad, a chyba powinienem iść do kina TOTALNA ZAŁAMKA głupie idiotenkamera pracują 10 razy szybciej
kup czytnik, najlepiej USB 2.0 (jesli masz wkompie) - przyrost predkosci niemal kosmiczny :), moim zdaniem 300d na kableku to pomylka, koniecznie trzeba czytnik :)
Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
P.S.
tzn. ?? USB 2.0 zalezy od czytnika a nie karty, choc wolna karta nie wykorzysta USB 2.0
pozdrawiam
Ted
Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
syfrowej :lol: lustrzanki Canona
Lepiej zmien swoje podejscie. To nie sprzet a fotograf robi zdjecia. Jesli wychodza ci syfowe zdjecia to jestes syfowym fotografem a nie masz "syfrowy" sprzet, albo nie dopasowales odpowiednio sprzetu do swoich wymagan.
Cytat:
Inne aparaty cyfrowe z ktorymi miales do czynienia najprawdopodobniej robily mniejsze (megapiksele i megabajty) zdjecia. A moze jeszcze dodatkowo w RAW robisz?
Roznica w predkosci zapisu ok 1MB zdjecia z 2-3 megapikselowego aparatu vs ok 3 MB najlepszego JPG z 300D moze byc nawet trzykrotna!
Wszystko wskazuje na to ze masz za wolna w stosunku do swoich oczekiwan/potrzeb karte pamieci do aparatu ktory robi tak duze zdjecia.
Cytat:
zwłaszcza olny odczyt daje się we znaki, aparat zastanawia się przed każdą zmiana 9 zdjęć w trybie podglądu
Nadal wina zbyt wolnej karty pamieci.
Cytat:
jak zrzucam 512 MB kartę na HDD to idę zjeść obiad, a chyba powinienem iść do kina TOTALNA ZAŁAMKA głupie idiotenkamera pracują 10 razy szybciej
Wina sterownikow jak i ilosci/wielkosci plikow do zgrania. Gdybys pomierzyl dokaldnie to by wyszlo ze te idiotenkamery tak samo szybko zgrywaja zdjecia, ale ze robia je mniejsze to i wydaje sie ze szybciej je zgrywaja.
Czytnik kart CF - najlepiej na USB 2.0 zadziwi cie predkoscia. Sciaganie duzej ilosci zdjec z aparatu przez podlaczenie go do kompa to nienajlepszy pomysl niestety.
Cytat:
P.S.
Pytanie powinno byc: jaki czytnik dziala pod USB 2.0 . Bo to nie zalezy od karty.
Teraz 3 hinty ode mnie odnosnie jakie karty pamieci cie zadowola:
albo 1 GB Microdrive (szybszy od zwyklych kart CF)
albo Sandisk Ultra
albo Kingston High Speed
(obie powyzsze zauwazalnie szybsze od Microdrive, niestety nie stac mnie na nie bo i po co jak mam microdrive 8) ).
odpowiem zbiorczo
"syfrówka" to pojęcie potoczne na moim forum samochodowym gdzie jest i kącik photo
nie ma to za zadanie obrazę aparau, choć pomału niestety mam taki zamiar, a mając go na własność mam wszelkie ku temu prawo
robię zdjęcia od wielu lat, ostatnie 10 na EOS 100 i robię rocznie więcej odbitek niż posiadacz cyfry przez całe swoje życie więc coś niecoś o tym mogę powiedzieć
mam zwykłego Kingstona 512 MB, niektórzy podważali jego kompatybilność z formatem USB 2.0 więc zadałem stosowne pytanie,
kolejną rzeczą jaka wyszła przy okazji mojego postu, jest to czy w ogóle Canon obsługuje format zapisu high speed, jednakże przy istniejącym w 300D buforze dla mnie jest to rzecz wtórna wobec potencjalnej prędkości odczytu, jaką chciałbym osiągnąć
pracowałem dotychczas na aparatach zapisujących pliki jpeg o pojemności 1,5 MB i TIFF o pojemności 16 MB i w odczycie 300D do pięt im nie dosięga, ktoś tu dał moim zdaniem u Canona nieźle ****...odczyt jest obiektywnie wolny jak cholera
jeżeli chodzi o karty CF to chyba w tej chwili na rynku z szybkich kart liczy się przede wszystkim Lexmark chociażby z racji usługi odzysku danych, choć polemizować nie będę
za mało na ten temat mam do powiedzenia
pozdrawiam serdecznie