Re: Głębia ostrości a program "zielony" w 10D
Cytat:
Zamieszczone przez Shadow
Mam pytanie dotyczące trybu pełnej automatyki w 10D. Jak wygląda w tym trybie zakres ostrości przy szerokim kącie na maksa. Z doświadczenia z kompaktami cyfrowymi wiem, że przy szerokim kącie i włączonej automatyce wszytkie obiekty w kadrze wychodzą ostre. Czy w 10D jest podobnie ?
Nigdy nie robilem na zielonym wiec tylko teoretycznie sobie podywaguje...
Zalezy to od oswietlenia.
Program zielony, o ile sie nie myle, zmienia ustawienia w takiej kolejnosci (im ciemniej sie robi):
- podbija ISO
- otwiera przyslone
- wydluza czas naswietlania.
Tak wiec najpierw zwieksza ci zaszumienie zdjecia.
Nastepnie gdy zwiekszone ISO a nadal bedzie za ciemno (nie wiem jaki czas naswietlania stara sie utrzymac) to bedzie skracal ci GO, i dopiero ewentualnie pozniej zwiekszal ryzyko poruszenia zdjecia.
Na pewno nie bedziesz mial takiego samego efektu jak w kompaktach, gdyz wilkosc matrycy i odpowiednio otwarta przyslona skutecznie skracaja GO w lustrzankach cyfrowych,. W kompaktach, nie liczac kilku wyjatkow praktycznie nie da sie uzyskac ladnej, krotkiej GO.
Z drugiej strony patrzac - GO zalezy od wielkosci otworu przyslony jak i ogniskowej... tak wiec przy szerokim kacie jak piszesz - nawet w lustrzankach i przy dosc cemnych warunkach moze byc jednak slabo skrocona.
No i oczywiscie... zalezy od obiektywu jaki uzyjesz. Piszesz o szerokim kacie na maksa... a sa obiektywy ktore maja szeroki kat na maksa 100mm albo i 200 :twisted: , a sa takie co maja 17mm . Tak samo przyslonami sie roznia.
Podsumowujac w trybie zielonym w 10D GO na szerokim kacie zalezy od:
- oswietlenia (im ciemniej tym bardziej otwarta przyslona)
- obiektywu (jego szeroki kat i przyslona)