Jak zabrać się za akty/zdjęcia rozbierane.
Fografią bawię się już od dłuższego czasu. Najbardziej lubię robić zdjęcia ludziom - bardzo mnie pasjonują. Jeśli chodzi o akty i zdjęcia rozbierane to ten zawsze odkładałem: a to że mam za małe doświadczenie, a to że nie mam oświetlenia itp itd... Teraz chyba przyszedł na to odpowiedni czas.
Proszę o rady od ludzi zajmujących się tym tematem. Sprawa wygląda w ten sposób że mam chętne cztery modelki i mam, robić im zdjęcia jednocześnie. OK - pomysłów mi nie brakuje. W związku z tym, że będę robił to po raz pierwszy zastanawiam się jak sprawę ugryżć. Nie chciałbym, modelek w jakikolwiek sposób zrazić robiąc jakąś gafę - jedyną osobą którą fotografowałem nago jest moja dziewczyna.... a tu będę miał cztery obce ... oczywiście potrafię się profesjonalnie zachować za obiektywem, ale będzie to inne doświadczenie niż zwykle.
Potrzebuję też rad co do oświetlenia. Posiadam lampę błyskową EX580II CANONA i myślę o zakupie jeszcze iał sporo czasu potrenować dlatego poproszę o pomysły rostawienia punktów świetlnych... na początek odpadają próby światło-cień... tym będę bawił się później.dwóch może trzech punktów oświetleniowych. Myślę o łagodnym świetle ciągłym... oczywiście zastosuję parasolki. Ze światłem studyjnym zdjęć też nigdy nie robiłem i nie będę miał wiele czasu na próby.
Zdjęcia planuję wykonać w pokoju hotelowym, lub w jakimś zajeździe na dużym sypialnianym łożu. I może tu miałby ktoś do zaproponowania jakiś sprawdzony zajazd lub przyjemny hotelik w pomorskim.
Czyli podsumowując potrzebuję rad: w podejściu do modelek, do światła i może wyboru ciekawego miejsca.
Dodam że dysponuję obiektywami sigmy EX o stałym świetle 2.8: 18-50 i 50-150, oraz stałka canona 50 mm światło 1.8.
Dziękuję za każdą cenną radę.