D70+SB-600 vs 350d+550ex
No właśnie. Co wybrać?
Potrzebuje sprzętu do focenia. Od czasu do czasu jakaś imprezka typu wesele bądź inne chrzciny.
Co będzie lepsiejsze? (nie robić mi tu wojny 8-) )
Wersja do druku
D70+SB-600 vs 350d+550ex
No właśnie. Co wybrać?
Potrzebuje sprzętu do focenia. Od czasu do czasu jakaś imprezka typu wesele bądź inne chrzciny.
Co będzie lepsiejsze? (nie robić mi tu wojny 8-) )
a szkla?
Jak narazie kity a później się zobaczy...
no to bardziej w kierunku D70, chyba, ze przewidujesz tez robienie zdjec w swietle zastanym.
kitowy 18-70 jest cichy, szybki i lepszy optycznie. do tego dochodzi w korpusie pomiar matrycowy blysku, ktory sprawdza sie bardzo dobrze. jedyny mankament to wyraznie wieksze szumy matrycy, ale w okolicach ISO 200 ~ 400 mozna przezyc.
to tak pod katem zdjec kotletowych. bo do przyrody, krajobrazu czy reportazu bralbym bez wahania 350D
No właśnie dlatego nie mogę się zdecydować...
Może jeszcze jakieś wskazówki?
no to napisz co jeszcze bedziesz aparatem robil i jakie masz przyzwyczajenia. bo bez tego trudno powiedziec...
No to D70, chyba że to "później", to nie będzie jakoś bardzo długo i dokupisz do 350D np. Tamrona 28-75.Cytat:
Zamieszczone przez Gregg
tu masz troche o D70
http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=nikon
Co jest qrna... Co to sie robi? Forum mi podmienili? Inwazja? Jakie d70??? :mrgreen: :twisted:
Kupowanie body i systemu na podstawie obiektywu kitowego troche chyba jednak smierdzi...Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Chociaz fakt ze Canon mogl by dupe ruszyc i zrobic pare nowych fajnych szkiel... Narazie to zrobil pare odgrzewanych kotletow... Ale wpychac sie w system dla jednego szkla jednak nadal troche chyba nie bardzo...
O ile wiadomo to Canon w 350D tez ma matrycowy pomiar blysku... Nie?Cytat:
Ta... A wiecej? ISO400 to ciocia w kompakcie ma... Caly sekret aby napompowac parametrami tak, zeby zadnym kompaktem sie nie dalo powtorzyc efektu :) Jak ciocia kompaktem na auto natlucze prawie to samo to jaki sens kupowac dslr'a?Cytat:
To jest cyfra... Puszka to nie nawijarka filmu, wiec nie samo szklo sie liczy... Niedlugo kompakty "skopia" ta matryce w nikonach... A na nowa to oni jakos slabe perspektywy jak narazie maja... Wystarczy popatrzec na ostatni upgrade puszek...
No... ;) Popieram :mrgreen:Cytat:
jesli w perspektywie masz najblizsze zakupy za pol roku albo i dluzej (nie wiem jak Twoja bialoglowa, ale... :-) ) to zdecydowanie ma to sens. ale pytanie dotyczylo precyzyjnie porownania sprzetu nie gdybania na przyszlosc.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
otoz to! chociaz akurat i Nikon w dziale DX nie szaleje, przynajmniej z roznorodnoscia szkiel. bo jakosciowo jednak te szkla sa duzo do przodu nad EF-S (w ktorym oprocz macro 60mm nie pojawilo sie nic godnego machniecia reka)Cytat:
zdaje sie ze tak. ale jak to wyglada w porownaniu z Nikonem nie wiem. jakby nie patrzyc, Nikon ma w tym wzgledzie wieksze doswiadczenie i jednak lepsza renomeCytat:
no dobra, ale zauwazyles, ze mowa byla o imprezach i lampie blyskowej?? po co Ci wiecej niz ISO 400 jesli glownym zrodlem swiatla jest lampa. a do ISO 400 to D70 jakos utrzymuje poziom.Cytat:
jesli w gre wchodza zdjecia w swietle zastanym, to akurat wybor jest w druga strone. i to bez zadnych watpliwosci.
prawda, ale pytanie ile jest potrzebne. jesli kryterium wyboru sa finanse i mozliwosci, ktore mozna za nie kupic to w tym mocomencie wskazanie na D70. przyszlosciowo zdecydowanie jestem za 350D, o czym zreszta napisalem.Cytat: