staje przed wyborem szerokiego kata jak myslicie ktory jest lepszy
Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM
Tokina AT-X 11-16 F/2.8 116 Pro DX
czytalem testy ale nie ma to jak opinia kogos kto ma takie szkiełko
pozdrawiam
Wersja do druku
staje przed wyborem szerokiego kata jak myslicie ktory jest lepszy
Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM
Tokina AT-X 11-16 F/2.8 116 Pro DX
czytalem testy ale nie ma to jak opinia kogos kto ma takie szkiełko
pozdrawiam
Ja mam 10-22 i powiem,że gdyby chodziło pod FF to bym się z nim nie rozstawał. Rysuje bardzo ładnie. Nie miałem porównania z 11-16 ale miałem zapiętego Tokine 12-24 i to nie ten poziom. 11-16 to trochę za mały zakres. 10-22 to taki 16-35 (na FF) więc standard. USM choć może przy takim szkle to przesada, ale zawsze lepiej mieć niż nie mieć.
http://canon-board.info/showthread.php?t=30533
wyniki ankiety http://canon-board.info/poll.php?do=...lts&pollid=375
Dokładnie 10-22 to piękne szkiełko!
Jestem z niego w 100% zadowolony...
Gdyby nie EF-S - była by to L`ka.
Świetny optycznie - podpięty do 30D rozkłada na lopadki 17-40 na @17mm
C 10-22 mogę śmiało polecić.
Podobnie jak poprzednicy - C 10-22 będzie to wybór który w 100% cię usatysfakcjonuje.
Pozdrawiam
Niezmiennie polecam Tamrona 11-18 :). Chociaż wcześniej miałem właśnie Canona 10-22. Tak, Canon lepszy, ale nie ma się co napinać, jeśli nie będzie to Twój podstawowy obiektyw np. do zawodowej fotografii architektury. Tamron jest o połowę tańszy, lżejszy i nie wymaga filtrów SLIM.
Miałem c 10-22 - jakość zdjęć bardzo zadawalająca, af szybki - obiektyw moim zdaniem jak najbardziej godny polecenia. Jeżeli nie planujesz przenosin na pełną klatkę to warto w niego zainwestować.
Heh stoję przed dokładnie takim samym wyborem, na korzyść Canona przemawia nieco lepszy zakres, no i jest to Canon...
Na korzyść Tokiny przemawia stałe, jasne światełko...
Kompletnie nie wiem jakiego dokonać wyboru :P
tokina zabija canona cena,swiatlem,WYKONANIEM,....,mam i polecam!
korzystam z C10-22 od 10 m-cy. jest to urocze szkiełko do szerokich ujęć. do obiektywów alternatywnych producentów nie jestem przekonany. kupiłem kiedyś Tokine 20-35 2.8. I jak do jego budowy nie mogę się przyczepić, to na pełnej dziurze jest mydlany i AF jest jaki jest :)
USM w 10-22 jest zdecydowanie lepszy. mam i polecam :)
a cena? 85 1.2L też swoje kosztuje i ma swoich zwolenników.