Uszkodzony SIGMA 18-125. Gdzie naprawić?
Objaw jest taki, że nie działa przysłona w obiektywie.
Powód jest taki, że pękła tasiemka sterowania silnikiem napędu przysłony. Widać że jest pęknięta po maksymalnym wysunięciu zoom'a.
Pytanie: Czy szanowne grono forumowiczów wie gdzie można tego rodzaju uszkodzenie naprawić ? Serwis Sigma w Gdyni to pierwsza oczywista odpowiedź, ale czy jedyna? Jak ktoś jeszcze znałby odpowiedź ile może kosztować tego rodzaju naprawa byłoby super (odpowiedź z Gdyni znam).
Sigma 18-125 DC 3.5-5.6 uszkodzona przesłona ?
Witam wszystkich! To mój pierwszy post na tym forum :) Wczoraj stałem się posiadaczem Canona 40d :) Kupiłem nowe body, a żeby nie brać kitowego szkła, kupiłem na allegro obiektyw wymieniony w temacie. Szkło jest używane. Sprzedawca zapewniał mnie, że wszystko z nim ok. Dzisaij rano po wykonaniu paru zdjęć, włączyłem tryb manualny, ustawiłem przesłonę na maksymalną wartość , wcisnąłem przycisk DOF-preview i.... nic. Obraz w wizjerze nie przyciemnił się. Wykonałem mimo to zdjęcie i wyszło prawie całe białe. Popróbowałem z różnymi wartościami ustawień ekspozycji i nic. Za każdym razem obiektyw pracował na minimalnej wartości dla danej ogniskowej :( Body jest ok, bo z obiektywem pożyczonym od koloegi elegancko współpracuje. Próbowałem się dzisiaj skontaktować z serwisem sigmy aby dowiedzieć się jakie są orientacyjne koszty naprawy tego elementu, ale telefonu nie odbierają a na maile nie odpisują i teraz nie wiem czy obiektyw odesłać sprzedawcy, czy naprawić go i żądać zwrotu poniesionych kosztów. Miał ktoś z Was może podobny przypadek albo zna orientacyjne koszty naprawy ? Z góry dziękuję za pomoc.
Problem z Sigma 18-125 dc
Witam, moj obiektyw ma uszkodzana tasme przewodzaca(flexa) od silniczka przyslony, czy ktos potrafi laczyc takie tasmy? idac dalej wiekszosc serwisow nie posiada takiego flexa a serwis sigmy nie odpowiada, moze posiada ktorys/as z was uszkodzona taka sigme albo potrafi mi pomoc.