Powiedzcie mi czy jest jakaś róznica miedzy oryginalną osłoną przeciwsłoneczną ET-65III do obiektywu canon 85 1/8 a jej dedykowanym zamiennikiem.
Oczywiście jest róznica w cenie i to znaczna, ale mi chodzi o róznice w wygladzie oraz użytkowaniu.
Wersja do druku
Powiedzcie mi czy jest jakaś róznica miedzy oryginalną osłoną przeciwsłoneczną ET-65III do obiektywu canon 85 1/8 a jej dedykowanym zamiennikiem.
Oczywiście jest róznica w cenie i to znaczna, ale mi chodzi o róznice w wygladzie oraz użytkowaniu.
Miałem obie i zamiennik mi nie leżał. Miałem problemy z zakładaniem i ściąganiem.
Zamiennik nie zawsze się założyć trzeba było się męczyć z tym przy ściąganiu było trochę lepiej
Mam zamiennik. Faktycznie jest źle spasowany i po założeniu nie trzyma się jak trzeba. Poza tym w oryginale od wewnątrz jest chyba materiał matowy, w zamienniku go brak. Odnoszę wrażenie, że powoduje to odbijanie światła i pogorszenie jakości zdjęć. Kupuj oryginał.
Zgadza się. Matowy materiał którym wyłożone jest wnętrze oryginalnych osłon przeciwsłonecznych ma za zadanie wytłumienie ewentualnych odbić promieni wewnątrz osłony. Rozwiązanie proste i jednocześnie skuteczne. Co do dylematu zamiennik/oryginał polecam oczywiście oryginalne osłony. Jakość wykonania, użyte materiały oraz spasowanie są nie do pobicia, zresztą nie jest to element wyposażenia który często zmieniamy, tak więc jednorazowa inwestycja jest jak najbardziej uzasadniona.
Założyłem ten temat bo dzis przyszedł mi zamówiony zamiennik i zastanawiam sie czy ten zamiennik nie powoduje przyciemnienia zdjęcia z jednego boku. Moze mi sie wydaje bo jak narazie zrobiłem kilka fotek w domu wiec trudno mi wydac opinie.
W tym moim zamienniku nie ma problemu ze sciaganeim i zakładaniem
Orientuje sie czy kupując w firmie MONOLIT na allegro mozna wymienić go na oryginał bądz ewentualnie zwrócić?
Czy pasuje do 70-210/3.5-4.5 nie wiem. Pisze jedynie że pasuje do 85/1.8, 100/2.0 i 100-300/4.5-5.6.