słyszałem rożne opinie na temat AF obu szkieł , jak mają się one do siebie pod względem prędkości AF , celności , a także ostrości przy pełnej dziurze .
z góry dzięki za odpowiedz
Wersja do druku
słyszałem rożne opinie na temat AF obu szkieł , jak mają się one do siebie pod względem prędkości AF , celności , a także ostrości przy pełnej dziurze .
z góry dzięki za odpowiedz
cały czas byłem przekonany że 135 f/2,0 jest szybsze od 70-200 f/2,8 ale są osoby które twierdzą że jest odwrotnie i że to 70-200 ma zauważalną przewagę .. podobno 135 jest też wolniejsze od 85 f/1,8
ps.
nie mogę edytować postu wiec pisze w kolejnym ..
85/1.8 jest bardzo szybkie. 135L jest jeszcze szybsze. 70-200/2.8 jest wolniejsze od 85/1.8 i wolniejsze od 70-200/4
135 jest wolne jak wół, dużo szybsze jest 70-200/4/2,8.
Nie porównywałem bezpośrednio z 85/1,8, ale sprawił na mnie dużo "szybsze" wrażenie :)
u mnie jakoś 70-200/2.8 jest wyraźnie szybsze od 85/1.8 co do 70-200/4 to się nie wypowiadam bo nie miałem go jakoś specjalnie długo żebym mógł ocenić.Cytat:
Napisał MMM
70-200/2.8 jest wolniejsze od 85/1.8 i wolniejsze od 70-200/4
Popieram MMM. AF 135-tki jest szybki i ostrzy w punkt przy pełnej dziurze. A działanie AF mocno przyspiesza gdy przedmiot jest dalej i przestawiamy przełącznik ostrzenia 0.9/1.8m.
no chlopaki ciekawe macie spostrzezenia. to ja doloze swoje, gdyz uzywam tych szkiel caly czas i to w duzej mierze do sportu.
85tka ma szybki AF. 135 zauwazalnie wolniejszy. po zastosowaniu ogranicznika AF przyspiesza i wtedy sa porownywalne i trudno mi wtedy okreslic, ktory szybszy. bez ogranicznika, to 135 jest wolniejsze. wedlug moich subiektywnych odczuc.
CO do samych stałek to jednak 85 jest wg mnie szybsza. Porównania do zooma nie robiłem
No i po to jest ogranicznik:-D
EDIT: 85-tki f/1.8 nie posiadam ale miałem ją dostępną podcza 2-tygodniowego urlopu i jako przeciętniak różnic w AF nie zauważyłem, ale nad tym się nie zastanawiałem tylko po prostu zdjęcia robiłem i nie czułem żadnych uciązliwości związanych z użyciem obiektywu, czy to jednego czy drugiego.