-
30d err cf
witam mam taki problem z 30d że nie chce czytać kart pamięci ciągle wyświetla się błąd err cf robiłem już wszystko co mi przyszło do głowy (formatowałem karty, resetowałem ustawienia itp itd) ale wciąż błąd wyskakuje karty są dobre działają u brata na d300 nie wiem co z tym mam zrobić, jedno co mnie dziwi to to że jak podłączyłem aparat do eos utility to mogłem robić zdjęcia z pozycji komputera ale jak już chciałem wgrać plik z softem przez eos utility to wyskakiwał błąd że nie czyta karty jest ona niezgodna z urządzeniem, proszę o pomoc co z tym moge zrobić?? a jutro miałem iść na gale boksu :/
-
sprawdź, czy nie zagiął się któryś w pinów w body.
-
z pinami jest wszystko ok z zewnątrz wszystko wygląda tak jak przedtem, tylko nic nie moge zrobić ciągle ten błąd się świeci, zdjęcia bez karty jedynie moge zrobić
ehhh... chyba znam przyczyne tej usterki, wczoraj miałem robioną tomografie a że puźniej umówiłem się na sesje ze znajomą to wziąłem aparat, sprzet zostawiłem w przebierali, ale możliwe że siła elektromagnesu tomografu coś popsuła z czytnikiem kart w aparacie:(
może ktoś miał kiedyś do czynienia z takim problemem i potrafi pomóc??
-
Jeśli miałes robiona tomografię komputerową to nie moglo nic stac sie z elektroniką. TC działa na zasadzie fal RTG (rentgen) poza tym pomieszczenie jest ekranowane.
-
sam nie wiem, nie widze zadnych innych powodów dlaczego miałoby się coś w nim popsuć tylko ten tomograf przychodzi mi do głowy aparat ani nie spadł ani nie był zalany, odpaliłem go pół godziny po badaniu i co i d..a:/
-
No cóż licho nie śpi. Może jesteś jakimś pechowcem w jakiejś pechowej statystyce. Ale ten tomograf raczej bym wykluczył. Pomieszczenie jest naprawde ekranowane tak jak i innych w przypadku diagnostyki obrazowej. Ściany i drzwi wykładane są ołowiem, szyba za która siedzi pani z obsługi tez jest ołowiowa (nie wiem jak to jest zrobione ale tak jest). Ochrona komputerów które to wszystko obsługują też jest brana pod uwagę, a sa to nie liche maszyny.
-
to nikt nie umie mi pomóc?? :(
-
Moze jakiś kontakt z serwisem?
-
A bateryjkę z body wyjmowałeś?
-
szczurze, nie żartuj sobie, wyjmowałem zarówno zwykłą jak i tą malutką co podtrzymuje zegar, jutro zaniosę do serwisu może coś będą wiedzieć albo zostawię niech sprawdzą i zrobią wycenę szkody