-
Jaka nawigacja ?
Temat bardzo luźno związany z foto, ale co tam:lol:
potrzebuję rady w sprawie zakupu nawigacji zawęziłem wybór (nie wiem czy słusznie:grin:) do mio moov 360 i nokia 500 czy macie jakieś doświadczenia, sygestie co do działania tego sprzetu? moje jazdy to w 80% kraj reszta, słowacja, węgry no i może w przeszłe wakacje południe europy
-
Jako że umówiliśmy się że tematy "jak gdzieś dojechać" wrzucamy do plenerów, jako związane z wykonywaniem zdjęć plenerowych (luźno bo luźno, ale zawsze) to i ten przenoszę. Z nawigacji do fotografii w sumie dość daleko, ale jakiś związek jest więc niech sobie będzie, zapraszam do dyskusji.
P.S. Przy okazji umówmy ise że to jedyny wątek o nawigacji, inne będą bezwzględnie zamykane, tak jak większość nowych wątków o sprzęcie komputerowym.
-
Może nie do końca związane z podanymi przykładami ale mogę polecić wcześniej miałem potem Nokia N95, i TT 510 i TT ma dużo wyraźniejszy wyświetlacz naprwdę sporo podróżuje samochodem po całej europie i ... Duże ronda czy skrzyżowania a tym samym wyjazd z nich, dużo lepiej obrazuje TT. Jeśli znajdziemy się w centrum dużego miasta otaczają nas wysokie budynki, TT nie zgubił mi jak dotąd sygnału, podobnie jak podczas wyjazdu z tunelu sekunda i odzyskuje sygnał a w sytuacji kiedy zaraz za tunelem mamy zjazd a na nim jeszcze rozjazd to jest to naprawde istotne. Interfejs również na korzyść TT. Ale to moje zdanie, dla odwiedzających US i Kanade TT 930 .
-
Nawigacja nawigacją - taka czy inna skrzyneczka, byle z dużym wyświetlaczem (>4") i czułym odbiornikiem GPS. Ale w sumie najważniejsza jest mapa. Korzystałem z MIO MAP na MIO C720 - tu mała uwaga: to maleństwo robi też fotki z geotagami:) - ale szybko odblokowałem je przy pomocy tzw. MIO Pocket, dokupiłem Automapę i na teren Polski uważam, że jest to chyba najlepsze rozwiązanie. Jeśli do tego dodamy jeszcze np. lokalizacje fotoradarów z serwisu miplo.pl oraz wielu innych punktów użyteczności publicznej - a Automapa ma ich chyba jednak najwięcej i są najbardziej aktualne na terenie Polski przynajmniej, a poza tym można je bardzo często aktualizować z miplo.pl - to w podsumowaniu mogę napisać: każdy sprzęt będzie dobry z Automapą na polskie drogi. Każdy program ma oczywiście swoje niedoskonałości i drobne błędy - to się zdarza i nie można zwolnić się z "myślenia" podczas jazdy samochodem. Czasem, częściej w małych miejscowościach, niż w większych, można się spodziewać jakichś drobnych błędów na wytyczonej przez program trasie - raz zdarzyło mi się krążyć np. po Reszlu, gdyż program nie potrafił wskazać precyzyjnie którą wąską uliczką skręcającą co 10-15 metrów mam pojechać. Ale to po przejechaniu połowy Polski zdarzało się może 3-4 razy.
-
Tylko AutoMapa. Mam ją już kilka lat i mimo drobnych problemów zwłaszcza po aktualizacji, nie zamieniłbym jej na żaden inny program.
W okresie kiedy AutoMapa nie miała jeszcze wersji Europa dokupiłem sobie IGO. Był to świetny program niestety aktualizacje zakończyły się na wersji 2006 i przestał być świetny.Także według mnie tylko Automapa.
-
mam NAWIGATORA 6 i chyba on jest najgorszy, trzymcie się od NAVIGON z daleka.
-
Dość dobry opis: http://gps24.pl/tomtom-730-traffic-p-25333.html
TomTom Go 730T (Traffic) to urządzenie posiadające preinstalowane w pamięci wewnętrznej o pojemności 2GB dokładne „ciągłe” mapy Europy Wschodniej (Polska, Czechy, Słowacja, Węgry, Litwa, Łotwa, Estonia, Słowenia, Chorwacja oraz siatkę głównych dróg dla Białorusi, Bośni i Hercegowiny, Bułgarii, Mołdawii, Macedonii, byłych krajów Jugosławii, Czarnogóry, Serbii, Rosji, Rumunii, Albanii, Ukrainy) i Europy Zachodniej (Andora, Austria, Belgia, Finlandia, Francja, Niemcy, Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Lichtenstein, Luksemburg, Monako, Holandia, Norwegia, Portugalia, San Marino, Hiszpania, Wyspy Kanaryjskie, Szwecja, Szwajcaria, Watykan). LCD o przekątnej 4.3” (16:9), trybie 2D lub 3D, w kolorach dopasowanych do pory dnia, Polska (99%
-
ja preferuję TT , auto mapa jest bardzo dokładna jeśli chodzi o mapy/drogi w polsce, ale totalna porażka jeśli chodzi o interface i twoją pozycję w "chwili obecnej". niedokładnośc sięga nawet 30-50m. w TT jest to max.5-10m w najgorszym przypadku. mapy na europę po zakupie legalnej mapy sa w zasadzie tanie i nie opłaca się szukać "piratów" by wygodnie i spokojnie jeździć po polsce i europie (uwaga - polska pkrycie duuuuzo gorsze niż automapa).
-
Goraco polecam Nokie 500. Bardzo szybko łapie sygnał i jest wygodna w użytku. Do tego może służyć jako zestaw głośno mówiący z tel komórkowym nokia. :)
-
Ja bym stanowczo polecal Garmina. W zaleznosci od portfela Nuvi 250W (ew. nowe 255W) jak cos grubiej z kasa to Nuvi 760 ( ma juz TCM no i jest szybki i nie wiesza sie ) dodatkowa zaleta jest to ze do Garmina wgrasz poza mapami drogowymi typu City Navigator Europe 2008 oraz GP Mapa 2008.01 mapy typu Topo : komercyjna GP Mape Topo i jakze udana i dobra Topo PL 100 - polecam forum garniak.pl - dowiesz sie wiecej.
Szczyt to Garmin Nuvi 860 T - nawigacja sterowana glosem, bardzo fajnie sie to obsluguje, niestety w j. angielskim - no i niestety polskie ulice trzeba wpisac, ale dodajac do ulubionych - mozesz nawigowac bez odrywania rak od kierownicy.
Jak cos to pytaj na priv. o Garminie powiem Ci wszystko.