Noszę się z zamiarem dokupienia jakiegoś teleobiektywu, głównie do fotografowania zwierząt, zarówno tych "na wolności" jak i w zoo.
Co byście radzili kupić ? / chodzi mi jak najlepszego stosunek jakości do ceny /.
Z góry WIELKIE dzieki za pomoc.
Wersja do druku
Noszę się z zamiarem dokupienia jakiegoś teleobiektywu, głównie do fotografowania zwierząt, zarówno tych "na wolności" jak i w zoo.
Co byście radzili kupić ? / chodzi mi jak najlepszego stosunek jakości do ceny /.
Z góry WIELKIE dzieki za pomoc.
Ktora polka? Dolna, srodkowa, najwyzsza?
Środkowa.
70-200/4L? Będzie się ładnie uzupełniał zakresem z Tamronem.
weź ef 200mm 2.8 z czasem telekonwerter i piekna 400 za smieszne pieniadze sie robi z calkiem niezlym swiatlem...
Czy 200 mm wystarczy do focenia zwierząt ?
/ może to głupie pytanie, ale to będzie mój pierwszy tele /.
Jak się ma 70-200 4L do EF 100-400 f4.5-5.6L IS cenowo i pod względem jakości ?
Do ZOO powinno wystarczyc, przynajmniej w wiekszosci przypadkow. Ale na pewno spotkasz sie z sytuacja, ze bedzie ci ogniskowej brakowac - ja juz mialem kilka takich sytuacji z 400mm ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Nemeo
Cenowo kompletnie inna bajka - 70-200/4 kosztuje ~2,6kPLN, a za 100-400 trzeba dac ~6kPLN. Jakosciowo az takiej roznicy nie bedzie na pewno, przynajmniej jesli chodzi o optyke... bo konstrukcja 70-200/4 z pewnoscia jest bardziej ekonomiczna (co wcale nie znaczy, ze licha).Cytat:
Zamieszczone przez Nemeo
No i ten IS. Piekna sprawa.Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
pewnie ze bylo juz na forum o zoomie noznym... ale Nemo wyraznie pisze ze mu do zoo i innchy udomowionych zwierzatek potrzeba... ja bym brał 200 (i pewnie niedługo wezme) stad moja opinia...a co kupi Nemo? jego wybór