Przy pełnej dziurze (1.8), w centrum kadru przy kontrastowych przejsciach objawia się coś takiego jak na załączonym zdjęciu (dekielek). Prz przesłonie 2.8 prawie tego nie widać. Obiektyw jest nowy, nie wiem czy kwalfikuje się do reklamacji.
Wersja do druku
Przy pełnej dziurze (1.8), w centrum kadru przy kontrastowych przejsciach objawia się coś takiego jak na załączonym zdjęciu (dekielek). Prz przesłonie 2.8 prawie tego nie widać. Obiektyw jest nowy, nie wiem czy kwalfikuje się do reklamacji.
Toż to najpradziwsza ( i niestety normalna) aberracja chromatyczna.
To nie jest obiektyw z sochewkami fluorytowymi więc jak chcesz tego uniknąć ustaw wyższą liczbę przesłony ( mniejszy otwór).
Widaje mi sie ze troche nieco za mocno przywaliles lampa :)
A jesli nawet to nie lampa to i tak duzo za duzo swiatla.
Oczywiście, że nie. Obiektyw był konstruowany z myślą o puszkach na film, dawno temu kiedy cyfra była w dziale science fiction.Cytat:
Zamieszczone przez Pio35
Na dpreview od dawna o tym trąbią, że ten typ tak ma. Zjawisko to -podobno - szczególnie widać na 10D. Jak widać, na nowych matrycach również. Generalnie to bym się tym tak nie przejmował, bo zdjęcie robiłeś w warunkach, które nie wymagały f/1.8. Spróbuj w ciemnym kościele z taką przysłoną i zobacz co będzie wychodzić. Generalnie jakby Ci się to nie podobało to napisz do mnie PW i odkupię go od Ciebie. Serio.
Ja przy takiej aberracji bez problemow zareklamowalem 17-40 4L ktory rowniez "nie jest opracowany pod cyfre" :roll: .
Jesli masz mozliwosc sprobowac innego egzemplarza - sprobuj, jesli nie musisz az tak otwierac przyslony w takich warunkach - olej, jesli masz mozliwosc sprzedania i wziecia innego szkla - wybierz sam 8)
Bardzo dobre zdjecie do FAQ ilustrujace CA ;-)
A moje z 17-40 to co? :pCytat:
Zamieszczone przez Pszczola
http://vitez.ceron.pl/17-40a2.jpg
Pio35
Weź poprawkę na to co pisze Vitez odnośnie oddawania / wymiany.
Twój egzemplarz nie ma w nazwie L...
a w ogóle może coś Arkan lub inni, co mają to szkiełko napiszą. Generalnie jeśli nie ma soczewek korygujących, to tak będą wszystkie miały, np. moja Sigma 20mm f/1.8 w zakresie f/1.8-2.5.
Tez po mistrzowsku zrobiona CA. Tylko, ze do FAQ raczej jakis crop z tego trzebaby uciachac. ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
No tak, tylko że aberacje chromatyczne występują głównie na brzegach obiektywów. A w tym przypadku idealnie w centrum.
Fakt, zdjęcie jest prześwietlone ale zrobiłem tak aby uwypuklić zjawisko. Co ciekawe ta "aberacja" mieni się fioletem tylko w jedną stronę. Na przykład gdy robię pręty w ogrodzeniu i celuje na środek, bliskie rozmyte pręty przy przejściach biały ciemny dostają poświatę fioletową, natomiast w dalszym tle poświatę o delikatnym zobarwieniu zielonym (głównie przy dużej przysłonie). To prawde mówiąc mało przeszkadza. Być może ten typ tak ma.
Obiektyw był sprowadzany na zamówienie, wieć przebierać za bardzo nie mam w czym.
Natomiast sprawdza się dokładnie w tym do czego go kupiłem. Cudownie rozmywa tło, jest bardzo szybki (USM), a używać go będę w dużym stopniu w sporcie.