Witam.
http://www.optyczne.pl/1214-nowo%C5%...Micro_4_3.html
Wersja do druku
Trzymam kciuki za ten pomysł. Od dawna się zastanawiałem dlaczego nie ma takich kompaktów dla wymagających - odpowiedników dawnych dalmierzy. A tu proszę: najpierw 4/3 a teraz APS-C. Jak tylko szkiełka będą sensowne a matryca nie będzie odstawała od średniej rynkowej, to chętnie się zaopatrzę w takie coś (na przykaład ze szkiełkiem 24/4 i 60/2,8 macro, mniam) do noszenia na codzień ze sobą.
Trochę takie przechwałki. Szkoda że nie zapowiedzieli co zrobią w roku 2230 ;).
Mnie to wygląda tak jakby się obudzili z ręką w nocniku, bo ktoś ich ubiegł z ich własnym pomysłem. Co nie zmienia faktu że z taką machiną marketingową jaką ma samsung mogą ostro zawalczyć.
Może się stworzyć fajny segment aparatów.
Na pewno zrobią reducję i będzie można podpinać Pentax-K, jeśli tak to pentaxiarze będą mieli powody do radości. Swoją droga dziwne, że wcześniej nikt nie wpadł an pomysł wykopania z grobu 'dalmierzowców'
Wpadł Epson. No i Leica...Cytat:
Swoją droga dziwne, że wcześniej nikt nie wpadł an pomysł wykopania z grobu 'dalmierzowców'
A gdzie tu dalmierzowce? Bo ja nie tego...no to jest "no capisco" :)
To hybryda z wymiennym obiektywem. Hybrydy są od lat np. Minolta Dimage 7i i podobne. Tyle, że do tej pory nie miały wymiennych obiektywów. Dokładają bagnet i tyle. Wszystkie wady hybrydy pewnie i tak pozostaną chociaż czas "powłóczenia" (opóźnienia) obrazu pewnie spadł znacznie od pierwszych hybryd.
Taa, Leica, Sigma, tylko że z ofertą dla beneficjentów toto-lotka. To to (nie totolotek ;)) powinno być cenowo pomiędzy kompaktami, a lustrami i to tymi najtańszymi raczej.
Ja sobie wyobrażam, że to będą aparaty w zamyśle podobne do dalmierzowców. Małe, szybkie i (przynajmniej niektóre) z wizjerem lunetkowym, a nie krowy pokroju d7i. Ale mogę się mylić.