Witam
mam problem w 350D przy zminie obiektywu znikaja mi wcześniej zrobione zdjęcia,oczywiście nie wszystkie tylko ostatni katalog,karta pamieci to
pretec 233x 4 GB
z góry dziękuje za pomoc
Wersja do druku
Witam
mam problem w 350D przy zminie obiektywu znikaja mi wcześniej zrobione zdjęcia,oczywiście nie wszystkie tylko ostatni katalog,karta pamieci to
pretec 233x 4 GB
z góry dziękuje za pomoc
format karty ?
Przy zmianie obiektywu? A to ma coś wspólnego ze sobą? Coś mi się wierzyć nie chce.
mam 350-kę ale o takiej przypadłości nie słyszałem. Może tak jak radzi ukA zrobić formatowanie karty...
Nie pamiętam już jak to w 350D było ale np. w 5D każde odłączenie/podłączenie obiektywu powoduje aktywowanie się LEDa od zapisu na kartę. Nawet jeżeli aparat jest OFF. 40D już się tak nie zachowuje.
Więc możliwe, że aparat się wybudza wtedy i uaktualnia dane na karcie. Jeżeli z nią jest jakiś problem to może się nie udawać, stąd straty.
Hey! Zmieniałem obiektywy dziesiątki razy i nigdy nic takiego nie miało miejsca! Moje karty to San Disc 1 GB i 2GB extreme III. Czy próbowałeś z inną kartą?
dr11 - sprawdziłem i w 350 nic takiego nie ma miejsca. Gdzieś kiedyś czytałem o problemach z kartą 4 GB. Tylko jakie body i jaka karta konkret. to zabij nie pamiętam - może ktoś coś ???
Witam i dziękuje wszystkim za uzyskane odpowiedzi.niestety dla tych co nie wieżą to ostatnio byłem w tatrach i robiłem zdjęcia przy zmianie szkła znikneło mi ostatnie 35
zdjęć,próbowałem odzyskać je za pomocą programu do odzyskiwania nic z tego niema
zdjęć,kartę formatowałem kilka razy.
Być może jest problem z kartą,jeżeli wyciągne karte przed zmianą szkła,wszystko ok
ale denerwuje mnie wyciąganie karty przy każdej zmianie.
Sprawdź czy to się dzieje też na innej karcie. Jeśli nie to po prostu karta do kosza. Jeśli tak to uszkodzony, niestety, aparat bo normalne to nie jest.
Duże prawdopodobieństwo że to Pretec - widziałem przypadek kiedy ta karta w ciągu jednej nocy rozładowywała akumulator w aparacie. Oczywiście wyłączonym aparacie. Po zmianie karty wszystko wróciło do normy.