Witam, mam w planach zakup nowego sprzętu-właściwie nowego używanego :)
chcialbym sie was zapytac, jak mam patrzec na przebieg aparatów.
czy np. 40 tysiecy zdjec to duzo czy nieduzo jak na aparat.
aparaty sa z średniej polki
Wersja do druku
Witam, mam w planach zakup nowego sprzętu-właściwie nowego używanego :)
chcialbym sie was zapytac, jak mam patrzec na przebieg aparatów.
czy np. 40 tysiecy zdjec to duzo czy nieduzo jak na aparat.
aparaty sa z średniej polki
40 tyś. to nie tak wiele.Jeśli rocznie będziesz robił powiedzmy 10-15 tyś. to łatwo odpowiesz sobie na to pytanie. Warto dodać, że "żywotność" migawki producent ocenia na około 100000 "strzałów", choć koledzy na CB pewnie ocenią na znacznie więcej. Pozdro.
aha.. dziękować :)
Moja 30-ka ma już pewnie ze 200-250k, i żyje:) Więc 40 to na prawdę niewiele
Ale półka xxxD chyba już nie wytrzyma 200-300k klapnięć...?
xxxD tez wytrzymują..
a jak rozpoznac stan to najlepiej obejrzec...
xxxD nie wiem, nie używałem na dłuższą metę, ale chyba tak bardzo się trwałością nie różnią, skoro Canon daje i tym, i tym 100 000
Problem w tym iż "przebiegi" aparatów podawane przez sprzedających są kompletnie niemiarodajne. Wszystko zależy od tego czy aparat przy zapisie zdjęć pracował w trybie "Continous" czy też w trybie "Auto Reset" (nazwy trybów mogą się różnić w zależności od modelu aparatu). Jedynym sposobem pozwalającym stwierdzić faktyczny "przebieg" aparatu jest wizyta w autoryzowanym serwisie. Serwis poprzez odpowiednie oprogramowanie ma dostęp do licznika aparatu który nie może być modyfikowany przez użytkownika i na podstawie jego wskazań ustala się faktyczny "przebieg" aparatu.
Oczywiście nie twierdzę iż każda osoba chcąca sprzedać body dopuszcza się "rozminięć z prawdą" odnośnie faktycznego zużycia aparatu, niemniej na pewno znajdą się osoby które tą możliwość wykorzystają, uatrakcyjniając tym samym swoją ofertę a nieświadomego nabywcę po pewnym czasie może spotkać przykra niespodzianka w postaci np. konieczności wymiany migawki.
Owszem, jednakże wizualne oględziny raczej nie wiele powiedzą na temat faktycznego stanu migawki oraz innych elementów elektromechanicznych takich jak napęd lustra, który także się zużywa.