Jak zapisac zdjecie ktore mam w RAW (*.CR2) do JPEG o rozdzielczości 300 dpi w Photoshopie?
Wersja do druku
Jak zapisac zdjecie ktore mam w RAW (*.CR2) do JPEG o rozdzielczości 300 dpi w Photoshopie?
na 300 pixeli na cal możesz przejść już w samym PS-ie po przekonwertowaniu cr2 do jpega w jakimś wywoływaczu i wczytaniu go do ps-a. Następnie z menu Obrazek wybierz Rozmiar obrazka
pozdro
W DPP wybierając Convert and save masz na dole okienka output resolution i tam wpisujesz 300
Chodzi o to ze kazali mi wyslac zdjecia w 300dpi :)
to piks/cal to jest do dpi :>?
Tak się właśnie rodzą legendy... To o czym piszesz służy do zamiany "w drugą stronę" żeby łatwo CS wyliczał potrzebny rozmiar w pixelach dla danych rozmiarów końcowego obrazu.
Ogólnie "zapis do jpega w rozdzielczości xxx DPI" to po prostu bzdura i to piramidalna.
To jak mam wyslac zdjecia w 300dpi :P?
ale to maja byc w formacie JPEG 300dpi :p (RAW ma 240), to jak to zrobic?
Zrozum, że ani RAW nie ma 240 ani jpeg nie ma 300 DPI bo to zależy od końcowego rozmiaru odbitki a nie od samego pliku czy sposobu zapisu (RAW/JPEG).
Ty chcesz jakąś wielkość odbitki np. 10 cali po dłuższym boku. Żeby mieć 300 DPI musiałbyś miec plik o rozmiarze 10*300 czyli 3000 pikseli też po dłuższym boku. Koniec, kropka.
To co masz w PS w okienku Image Size to tylko rachunki żeby Tobie życie ułatwić - nic więcej. Nie zapisujesz pliku z rozdzielczością bo się tego po prostu nie da zrobić. Chcesz odbitki 5 cali (ok. 13 cm) po dłuższym boku to plik powinien być 1500 pikseli. itp, itd...
Zanim tego nie opanujesz i dopóki nie będziesz ostrzył pod końcowy rozmiar to się po prostu tym w ogóle nie przejmuj. Wyślij im to co masz. Głównie chodzi o to żebyś im nie wysłał pliku 300 x 200 pix i nie zażądał odbitki 30 x 20 cm bo wyjdzie kaszana.
EDIT: To jest też po to żeby nie było sytuacji odwrotnej i żebyś nie wysyłał pliku o rozmiarze 30000 x 20000 pikseli i chciał odbitek 3 x 2 cm bo to starta czasu na transmisję i przetwarzanie w labie.