-
Jaki kompakt mając dSLR?
Witam! Pytanie, chociaż bardziej dotyczy kompaktów, kieruje tutaj bo zależy mi na opini użytkowników lustrzanek. Jakich kompaktów używacie obok lustrzanek? Chodzi mi o drugi aparat: na rower itp. Powiem w czym rzecz. Mam 350d ale w domu pojawi się lada dzień kompakt - rodzice kupują. Mam jednak znaczący głos w wyborze aparatu. Skoro trza wybrać z kompaktów to chciałbym wybrać dobrze. Czego używacie obok lustrzanek lub co byście wybrali gdyby trzeba było wybrać? Moje myśli krążą wokół G6.
Proszę o opnie i dzięki z góry. Pozdr! jerry
-
Mój brat ma A510 i jest nieźle. Może coś właśnie takiego starczy?
BTW. Sprawa dotyczy kompaktów, więc ląduje w kompaktach.
-
G6? Troche duzy i ciezki...
Zdecydowanie cos z serii A. Mnie tam stare A na CF'y troche by bardziej podchodza, ale nowe nie sa zle. Pewnie i tak bedziesz musial kupic druga karte do kompata.
-
Miało pójść na "Canon dSLR" ;-) Zależy mi na opini użytkowników lustrzanek, a pewnie nie każdy kto ma dSLR`a tutaj zagląda.
A510 nie rozpatrywałem, ale dziś to nadrobie ( w tej chwili nie bardzo moge).
-
Cyfrowy? To moze jakis IXUS cy cus? Nie wiem bo trudno wybrac cos sensownego. Wiem natomiast co bym chcial tylko ze takiego czegos nie ma: male jak IXUSy, lekkie, metalowe body, obiektyw 35mm f/2 (przy ekwiwalencie filmu 35mm), zadnego zooma bo to i tak bez sensu w sprzecie tej klasy, RAW, szybki, niskie szumy, dobra bateria, i przede wszystkim wygodna obsluga a nie tak zebym chcac zmienic czas albo przeslone musial gdzies dlubac w menu. No ale jak wspomnialem takie cos nie istnieje bo marketing musi bic piane o 12x zoomie itp.
Z tego tez wzgledu moim kompaktem zostal... Zorki 4K :grin:
-
ja wybralem nikon 7900 - naprawde fajna maszynka :D wiecej info - google ;)
-
MAŁY. Cała reszta i tak będzie kiepska w porównaniu z DSLR, zatem niech chociaż rozmiar będzie lepszy :) Nie wiem jak to jest teraz, ale jakiś rok temu polecany był Sony V1 ze względu na dość szybki AF.
-
Jesli tylko na imprezy - to jakis IXUS albo Sony V1 .
Jesli all-rounder (czyli aparat "zawsze przy sobie, a nuz cos sie zdarzy a akurat lustrzanki nie bede mial przy sobie" ) i/lub turystyczny... to ostatecznie moglby byc G6 choc wolalbym (i czekam ciagle) na cos jak S2 IS ale z RAW i stopka lampy.
-
V1 nie ma szybkiego AF ;) uzywam tego na codzien w pracy do robienia paszportowek i jest tragedia..
nie rozumiem tez, po co raw w kompakcie? ze niby co potem z tego bedziesz robil? 50x70... gdzie i tak roznicy pomiedzy raw a jpeg nie zobaczysz? :lol:
-
Dużo zalezy od wielkości na jakiej ci zalezy. Ale pamiętaj zbyt maly jest tez niewygodny w trzymaniu, mam tu na myśli np. pokroju Canon Ixus40 - dobrze sklepana obudowa ale za duże aberacje. Canon seria G, S czy też Sony V3 (algorytm za bardzo wyostrza) sa trochę za duże jak na kompakt. Jak dla mnie w miare niedużą wielkość i jeszcze jakoś da się to trzymac to cos z serii A Canona np. A520 (zasilanie 2 paluchy, 4x krotny zoom).
Z innymi nie miałem do czynienia.