Czas na zmiany.Czy warto ?
Witam
To mój pierwszy post na tym forum.I zaczyna się jak to bywą od pytania.
Jestem od kilku dobrych lat urzytkownikiem Canona A1-program(daruje wymienianie szkła idt.).Jestem z niego b.zadowlony.Niedawno uznałem że czas iść z duchem postępu i zamierzam kupić swoja pierwsza cyfrówke.Chciałbym żeby była także ze stajni Canona.
Zaineresował mnie Canon G5. Chodz suma jaką musze na niego wydać jest astronomiczna jak dla mnie.To mimo to jest gotów go kupić.
Czytam ostanio różne posty dotyczace tego aparatu.W każdym wymieniane jest kilka wad.
-słaby autofokus
-lampa wbudowana troche kiepska(fotografia w pomieszczeniach)
-i szumy przy wysokim ISO.
Prosze o opinie urzytkowników tego aparatu.Czy to prawda ?
Mam zamiar robic zdjecia w pomieszczeniach, nocne, macro moze jakieś krajobrazy, troche mody.
Jest możliwoś przy 5 mlx pix uzyskanie odbitek w formacie A4, a ich jakość bedzie zadwoalająca.
Pytami się bo jeśli chodzi o fot.cyfową to wiem tylko na czym ona polega.Ale nie wykonwyałem jeszcze zdjęć cyfrówka.(kolega ma hp735 coś tam mi pokazywał,ale zdjecia w pomieszczeniu był b.ciemne mimo urzycia lampy)
Dziekuje i Pozdrawiam
Re: Czas na zmiany.Czy warto ?
Cytat:
Zamieszczone przez Incubus
Chodz suma jaką musze na niego wydać jest astronomiczna jak dla mnie
Kup G3 uzywanego - ciut lepszy. Tylko sprawdz przed zakupem czy dziala.
Cytat:
Czytam ostanio różne posty dotyczace tego aparatu.W każdym wymieniane jest kilka wad.
-słaby autofokus
-lampa wbudowana troche kiepska(fotografia w pomieszczeniach)
-i szumy przy wysokim ISO.
Prosze o opinie urzytkowników tego aparatu.Czy to prawda ?
Wymieniles wady kazdego kompaktu cyfrowego a nie G5. Roznice pomiedzy poszczegolnymi firmami/modelami sa bardzo nieznaczne - ilosc szumow to pare ziarenek w ta czy w tamta, szybkosc AF to pare milisekund roznicy.
Za to jedna z zalet G3/G5 jest np mozliwosci podpiecia lampy zewnetrznej.
Cytat:
Mam zamiar robic zdjecia w pomieszczeniach, nocne, macro moze jakieś krajobrazy, troche mody.
Do zdjec w pomieszczeniach i do mody doskonale sprawdzi sie jasny obiektyw (da sie ciachniecie GO z niego wycisnac). Ale dodatkowo do pomieszczen polecalbym jednak lampe zewnetrzna (ot 380 EX minimum a 420EX optimum). Do krajobrazow - na statyw, tryb manual i program Stitch Assit bardzo przyjemne :) . Macro - tu soczewka powiekszajaca (Hama +4 Dioprtire - alahari ma chyba taka) lub makrokonwerter (skraca minimalna odleglosc ostrzenia do ok 3 cm) przydatne.
Nocne - statyw, lampa zewnetrzna i tez cos zrobi, przeszkadzaja nieco zbyt krotkie czasy (15 sek maks) i brak czasu B (dowolny).
Cytat:
Jest możliwoś przy 5 mlx pix uzyskanie odbitek w formacie A4, a ich jakość bedzie zadwoalająca.
"Jakosc zadowalajaca" to subiektywne wrazenie. Ale zaryzykuje powiedziec ze tak - uzyskasz odbitke tego formatu.