Kilka fotek częściowego zaćmienia Słońca, wykonane 1.08.2008 r. w Roztokach Górnych przy użyciu MTO (pomarańczowe) oraz teleskopu 30 cm (projekcja okularowa, białe)
Wersja do druku
Ładne zdjęcia.
U mnie ostrość padła niestety bo stałem na rynku z teleskopem i ludzie sie tłoczyli żeby zobaczyĆ :D
Powiedzcie mi tylko po co to wszystko ? Wytnę takie kółeczko z kolorowego papieru i dostane takie same zdjęcie (być może trochę by się trzeba postarać żeby było nieostre)....
Tak, ale w Twoim przypadku zdjęcie będzie przedstawiało ten kawałek kolorowego papieru, nie będzie natomiast fotografią dość rzadkiego zjawiska.
Oczywiście dla każdego co innego będzie cennym zdjęciem, i nikt od Ciebie nie wymaga, aby podobało Ci się to zdjęcie bo możesz "zrobić takie samo".
Pozdrawiam.
Krzychowi chyba chodziło o akceptowalną jakość. Dla Ciebie może być cenne ze względów duchowych, ale jeżeli wstawiasz je na forum fotograficzne musisz liczyć się z tym, że większość ludzi będzie je oceniać w kategoriach bardziej przyziemnych. Technicznych, artystycznych i takie tam :)
Świetne foty Vega :).
Do zaćmienia całkowitego w Polsce pewnie nie doczekamy ;) (7 października 2135 roku)
Krzychu,
Posługujecie się dwoma, kompletnie nieprzeliczalnymi systemami walutowymi ;) Dla Ciebie słońce i księżyc są rekwizytem, niejako narzędziem, a celem jest piękna fotografia.
Dla Kolegi natomiast fotografia jest narzędziem do udokumentowania zjawiska, które samo w sobie dla niego jest ciekawe a w głębszym sensie może nawet i piękne.
Po prostu patrzycie na to samo z przeciwnych stron.
Dorzucam chmurki, no bo co tu można więcej wymyślić? - fotograficznie nuda! Podczas obserwacji marzył mi się jakiś ptak na tle tarczy (zwłaszcza metalowy!), ale to sobie można przecież łatwo wkleić... :smile:
- Robione przez 2 skrzyżowane polary. (Po dość długiej obserwacji wciąż widzę wszystko - prócz przeciwwskazań. 8))