http://optyczne.pl/index.php?test=ap...st_ap=76&roz=1
Jak w temacie.
Swoją drogą, ostatnio miałem okazję pobawić się dłuższą chwilę C 450D+18-55 IS i bardzo mile mnie zaskoczył.
i Cena na wejściu nie jest 3K tylko 2,4K
Wersja do druku
http://optyczne.pl/index.php?test=ap...st_ap=76&roz=1
Jak w temacie.
Swoją drogą, ostatnio miałem okazję pobawić się dłuższą chwilę C 450D+18-55 IS i bardzo mile mnie zaskoczył.
i Cena na wejściu nie jest 3K tylko 2,4K
No test ciekawy, tylko moim zdaniem testy powinny być realizowane na tych samych obiektywach -> bo przecież chodzi o body -> bo kto bardziej wymagający to zmieni obiektyw na lepszy.
W tym przypadku chodzi mi tu np o 40D, który wg tych testów jest bardzo niewiele lepszy od 450D .....,
Poz
Ja tu myślę o jakości. Uważam, że testy nie są do końca wiarygodne -> bo jak wiemy "umiejętności" body diametralnie się zmieniają po wymianie szkła, jednocześnie w ostatecznej ocenie np rozdzielczość czy użytkowanie nie może mieć tej samej wagi szumy czy jakość zdjęć.
Poz
40D od 450D niewiele się różni technicze ( jeśli chodzi o elektronike odpowiedzialną za jakość zdjęcia) prawda? Matryca jest wymiarowo ta sama, jedynie ilość pix w 450D większa, ale to raczej wpływu na jakośc zdjęć nie ma. Poza tym procek od obrazu ten sam i jeszcze wiele elementów. Także fotka zrobiona o takiej samej ekspozycji nie powinna się wiele różnić. Trochę zszedłem z tematu:oops:
a czytalem ostatnio test w foto video i tam matryca 12mpix 450d szumiala duzo mocniej niz 10mpix w 40d... ciekawe kto ma racje....
To raczej normalne, że przy takiej samej matrycy a większej rozdzielczości 450D może bardziej szumieć, ale to pewnie niewielka różnica.
Hmm, dziś właśnie kupuję 450D. Jak już do mnie dotrze postaram się pstryknąć parę fotek i może coś wrzucić tutaj.
A co do dyskusji, zgadzam się że jakość nie powinna się różnić między 450D a 40D. Bo wnętrze jest to samo. 40D ma tylko lepszą obudowę (ale to zależy co kto woli, bo jak ktoś woli mniejszy aparat to 450D wygrywa), lepszą szybkostrzelność itd. To są głównie kwestie użytkowania a nie jakości zdjęć.
A mnie najbardziej zależy na jakości i na małych wymiarach a nie np na tym by obudowa była z lepszego materiału. Z tym że obiektyw kitowy pewnie będzie do d..... Ostatnio tutaj jeden koleś opublikował fotki robione kitem, a potem fotki które zrobił swoim nowym obiektywem, chyba 75-200. Różnica była masakryczna, na korzyść 75-200 oczywiście.