Grecja - Chalkidiki, czego sie spodziewać?
Witam!
Za miesiąc planuje wyjazd do Grecji na płw Chalkidiki, dokładnie do miejscowości Paliouri i powoli zaczynam planować co muszę zabrać (oczywiście chodzi o sprzęt foto).
Może ktoś był i jest w stanie powiedzieć mi jakie warunki tam zastane? Nastawiać się głównie na fotografowanie ludzi, budynków, zabytków itp. Czy są może jakieś ciekawe miejsca na poranny plener o wschodzie słońca, przyznam, że scenerie są moją ulubioną dziedziną fotografii i dlatego ubolewam, że prawdopodobnie nie uda mi się zabrać statywu ze względu na jego wagę (Manfrotto 055xproB + 808RC4). Nie wiem czy niezbędny jest polar, dysponuję w tej chwili dwoma neutralnie szarymi filtrami połówkowymi Hitecha (0.6 soft i 0.9 soft), planuje zakup fotobanku, jak na razie na pewno zabiorę body 350D, Tamrona 17-50, Tamrona 70-300 (badziewie, ale zawsze się może przydać chociażby do zabawy, albo zamiast lornetki), rozważam także zapakowanie do plecaka analogowego body eos-a 300v z pentaconem 29 f/2.8.
Najbardziej zastanawia mnie czy będzie mi potrzebny monopod, chciałbym uniknąć kolejnego wydatku, gdyż w Polsce pewnie i tak nie będę go używał, ale z drugiej strony nie byłoby miło gdyby okazało się, że Grecja ma do zaoferowania świetne scenerie wieczorowe/poranne.
Dzięki za pomoc i wszelkie informacje na temat warunków fotograficznych z jakimi przyjdzie mi sie zmierzyć :)
Pozdrawiam