-
Czy to jest BF?
Panowie dzisiaj pstrykałem trochę 50-tką i okazuje się, że zdjęcia przy F1,8 są nieostre - postanowiłem w domciu zrobić test na BF/FF - www.csk.pl/~tm/BF.jpg - nie wiem co robić, z lewej strony jest ewidentny BF a z prawej już niestety nie tak ewidentnie :( - zaczynam się wkurzać bo jak pstrykałem A95 takie problemy były mi obce i miałem zdecydowanie mniej stresów związanych z tematem sprzętu :( - czy powinienem wysłać ten obiektyw z body do kalibracji czy próbować go wymienić?
-
Muszę przyznać, że na moje niewprawne oko to wygląda dziwnie. Z lewej strony w ogóle nie ma ostrości :!: Strzelałbym, że to wada optyki obiektywu.
-
Albo ja jestem slepy albo ta kartka nie jest rownolegla do aparatu i tutaj moze Ci wyjsc wszystko co tylko zechcesz nawet Left/Right Focus ;-) Zrob test montujac aparat na statywie na przeciwko karty testowej tak zeby patrzyl na nia pod katem 45 stopni.
-
to było ze statywu i około 45 st - ok zaraz strzelę jeszcze raz
-
www.csk.pl/~tm/backf.jpg - kurde naprawdę dziwnie to wygląda - wstyd się przyznać ale wcześniej robiłem fotki przy max F3,5 - dzisiaj F1,8 okazała się dla mnie kolejną dawką stresu związaną z dslr :( - parametry to F1,8 - 1/1600 ISO 1600 HELP
-
zle test robisz. Aparat wyraznie nie jest w zadnej plaszczyznie z testową kartą. Przy f1,8 glebia jest bardzo krotka i stad zapewne to przeklamanie.
Na tym zdjeciu obszar ostrosci rozciaga sie mniej wiecej tak:
-
Zobacz, ze teraz "wada" sie zmniejszyla. Postaraj sie ustawic kartke dokladnie przed aparatem tak zeby jej krawedzie rowno sie schodzily wzdluz kadru.
-
ok - jesteście GIT - w znaczeniu bardzo pomocni - spróbuję jeszcze raz
-
Moim zdaniem na zdjęciu karta testowa leci w prawo. Ze zdjęcia wynika, że masz Front Focus czyli ostrość znajduje się przed miejscem, na który ostrzył AF body (zakładam, że test robiłeś przy zachowaniu 45 st. kąta nachylenia aparatu względem karty testowej).
Ponieważ, tak jak napisałem, widać, że karta nachylona jest w prawo, stąd masz po prawej 2-3mm FF a z lewej jakieś 9-10mm.
BTW, jakość taka sobie, dlaczego aż ISO 1600 skoro fota ze statywu?
-
mój statyw jest do bani - jutro pożyczę od kogoś porządny i jeszcze raz spróbuję - chyba potrzebuję poziomicy na statywie, żeby test był naprawdę wiarygodny - dziękuję za pomoc