-
Reportaż - zasady
Szukam i nigdzie nie mogę znaleźć jakichś konkretów co do zasady w reportażu.
Napiszcie proszę jak robić zdjęcia do reportażu na jakimś wydarzeniu aby nie wyglądały one jak przypadkowo cyknięte. Chce uniknąć strzelania na oślep a później przebierania tego wszystkiego.
Wiem, że reportaż powinien mieć jakiś wątek, opowiadać jakąś hiostorię no ale jak sie d otego zabrać?
I jeszcze czy są jakieś zasady co do techniki? Czy np jak już wybieram kadr poziomy to trzymać się go? Czy są jakieś zasady kompozycyjne?
Proszę o rady.
-
Ja bym Ci polecił jedną pozycję - "Fotografia cyfrowa - hobby" autorstwa Jacka Jóźwiaka - chodzi po sieci kilka wersji książki, gdyż była pisana chyba trochę w oparciu o pytania z usenetu, forów itp. Nie jest to rewelacyjny przepis na sukces, ale podejście do problemów związanych z fotografią jest czytelne - jest tam rozdział o reportażu i kilka innych jeszcze
-
Cieżko jest tak jasno napisac zasady bo tak naprawde chyba nie istnieja. Ogladaj zdjecia mistrzow to sie nauczysz co i jak. Dla mnie zasadami sa szybki AF iszeroki kat i chyba tyle....:)
Pozdro.
-
refleks i bystre oko raczej ;)
aaa no i znajomość sytuacji, trzeba wiedzieć, co np. oznacza pomarańczowy kolor w czasie demonstracji itp. żeby móc wyłapać i podkreślić jakieś sceny, żeby widząc fotkę, było wiadomo o co chodzi. (zamotałem trochę)
-
jest taka pozycja "Fotograficzne gatunki dziennikarskie" K. Wolny-Zamorznski w-wa 2007 to jest podrecznbik akademicki, a interesujacy Ciebie temat jest tam opisany na 20 stronach ilustrowany przykladami no i sa nawet pytania kontrolne ;)
-
Dobry reportaż fotograficzny powinien się składać ze wstępu, rozwinięcia, tematu głównego i zakończenia (w skrócie). Teoretycznie przewaga kadrów poziomych. Ilość zdjęć to np.4, 6, 8, 12. Jeśli jest dużo więcej to już jest esej.
Dla mnie w reportażu najtrudniejszą sztuką jest wybór właściwych fotografii ze wszystkich wykonanych (czyli praca po fotografowaniu). Zdjęcia nie powinny się powtarzać (tematycznie). Jesli mamy dwie świetne foty, które jednak "mówią" o tym samym to powinnismy z jednej zrezygnować (wybory :) ).
Odpowiedni układ-kolejność zdjęć tworzy dopiero pełny reportaż. Opis dotyczy raczej klasycznego reportażu.
Co do techniki samego fotografowania to panuje dowolność. Oczywiście nie powinno się mieszać w jednym reportażu dwóch, kilku technik (stylów).
Z literatury (starej) polecam np.książkę Jana Kosidowskiego "Zawód: fotoreporterzy" z 1984 roku (dobry tekst i zdjęcia) , katalogi World Press Photo, Polskiej Fotografii Prasowej itp.itd. :) .
To tyle w telegraficznym skrócie.
Pozdrawiam
-
szerokie plany, portrety, detale starac sie zdjeciami oddac dynamike tematu moze byc spokoj i cisza, moze byc halas i predkosc moze byc roznie - postarac sie sfotografowac to czego sie nie da jak np zapach ;-) wyraz twarzy grymas... - poza tym niedopowiedzenia, nie wprost nie wszytko ... po kawalku... duzo pracy duzo zdjec, trzeba meczyc temat i na koniec selekcja zdjec - chyab najtrudniszy etap ;-) wybrac kilka 4-10 raczej nie wiecej...
mi sie podoba miedzy innymi to http://jarekjaworski.net/ (jest tez lekcja Jarka w Bazie Wiedzy)
-
A co do kompozycji - ukazała się nakładem NG książeczka M.Freemana:
"Okiem fotografa. Sztuka komponowania i projektowania zdjęć cyfrowych"
Chyba warto na to rzucić okiem ;)
-
Zasady :
1 wiedzieć dokładnie co się fotografuje
2 wiedzieć po co się to fotografuje
3 wiedzieć kto to ma oglądać (ewentualnie za to płacić)
4 zrobić takie zdjęcia żeby nie wymagały półstronnicowego opisu
5 zrobić takie zdjęcia żeby podobały się innym ale nie doprowadzały autora do pełnej satysfakcji
-
Moim zdaniem najważniejsze jest oglądanie jak największej ilości zdjęć. Mając w pamięci dobre kadry jakie już widzieliśmy łatwiej jest "zobaczyć" gotowy kadr już w trakcie pracy. Inna sprawa to robienie jak największej ilości reportaży żeby zbierać doświadczenie. Książki postawiłbym dopiero na trzecim miejscu. Owszem jest w nich wiele przydatnych informacji ale mnie osobiście ciężko sobie przypomnieć coś z tekstu pisanego w trakcie focenia a obrazy jakie kiedyś oglądałem przypominają mi się bez problemu.