Promocja a "wykorzystanie do celów komercyjnych"
Witam,
mam następujące pytanie, które mnie niezwykle nurtuje.
Czy zespół wykorzystujący moje zdjęcia do promocji wydarzenia artystycznego za które dostaje wynagrodzenie korzysta z tych zdjęć "do celów komercyjnych" czy też nie?
Miałem ostatnio nieprzyjemny i stresujący zgrzyt związany z tą tematyką ponieważ uważam, że odpowiedź na powyższe pytanie brzmi "TAK", a zespół twierdzi odwrotnie. Chciałem uzyskać prawo do dysponowania ich wizerunkiem w celu umożliwienia mi sprzedaży odbitek tych zdjęć o których mowa w pytaniu. Prawa nie uzyskałem i było niemiło, a są to moi znajomi więc tym bardziej szkoda. Wyjaśnienie z ich strony jest takie, że nie sprzedają moich zdjęć i nie czerpią z nich żadnych korzyści majątkowych gdyż gaże otrzymują nie za foldery promocyjne czy publikacje zdjęć w mediach, a za swoje występy. Sprawa jest o tyle kłopotliwa, że od dawna dawałem im zdjęcia (do czego się przyzwyczaili) w zamian za możliwość fotografowania i publikacji zdjęć w mojej galerii, nie uzyskiwali jednak wtedy żadnych zysków ze swojej działalności artystycznej.
Jak wspominałem uważam, że umowa o wykorzystaniu moich zdjęć<->ich wizerunku "do celów promocyjnych i niekomercyjnych" jaką mam z nimi jest z ich strony łamana, stąd zaproponowałem żeby umożliwili mi sprzedaż odbitek - co spotkało się z ostrą reakcją.
Proszę o opinie zwłaszcza osoby mające wiedzę prawną lub doświadczenie w podobnej materii.