Właśnie myślę sobie o zapełnieniu lodówki nie jedzeniem8) ale takim czymś:
http://allegro.pl/item348091214_supe...ilm_3_pln.html
Czy ktoś próbował używać takich filmów przeterminowanych??
Wersja do druku
Właśnie myślę sobie o zapełnieniu lodówki nie jedzeniem8) ale takim czymś:
http://allegro.pl/item348091214_supe...ilm_3_pln.html
Czy ktoś próbował używać takich filmów przeterminowanych??
Jeśli filmy przechowywane były w chłodnym miejscu, to można śmiało brać.
kupowalem te dokladnie filmy, od tej osoby. lekkie przesuniecie dominanty w czerwienie i podbicie ziarnistosci negatywu. ja wsadzam to do małpki na codzien, powaznych projektow bym na tym nie robil.
pozdrawiam
Tak właśnie potrzebuje coś takiego do eksperymentów gdzie jest mało światła (iso 400), a wiadomo film wychodzi za 3 zł :)
Od siebie dodam, że (MZ) ten film nadaje się do naswietlania na ISO 200.
Przeterminowany o rok i trzymany w lodówce? Jak dla mnie to znaczy, że nie jest przeterminowany. Fociłem slajdami (Kodak Chrome) przeterminowanymi o ponad 10 lat. I dopiero na nich zauważyłem to, o czym wspominał Krwisty. Z rocznymi negatywami nie zauważysz róznicy między nim a świeżynką.
ja juz od jakiegoś czasu kupuje przeterminowane negatywy w fotohurcie (tez po 3 pln). Nie są trzymane w lodówce, ale kosz w którym lezą w sklepie jest w cieniu, a sklep jest klimatyzowany. Po zakupie trafiają do pojemnika i do lodówki. Nigdy nie miałem zadnych problemów z nimi. naświetlam zawsze na +1/3 stopnia i zdjecia wychodzą ładne(poza moimi niedoskonałościami w technice fotografowania).
Kiedyś przez przypadek odkopałem jakąś konike800 z 2005 i kupiłem na zasadzie "zobaczymy co wyjdzie" i poza podwyższonum ziarnem było w porządku. Do nauki są w sam raz, zwłaszcza jak były dobrze przechowywane.
Pozdrawiam
Paweł
mam extra, robilem, i nawet w lepszych , powazniejszychg zdjeciach i wychodza bdb, nie wachalbym sie brac tego na zapas:) a mam 20pk:) i tez od Floodosa- bardzo mily czlowiek zreszta:) i zreszta zaopatruje sie u niego w inne klisze,, co do dominanty- to lekka magenta u mnie leci,,ale mi se podobalo.
pzdr
nie aż taką. i ziarnistosc wzrasta..