Tamron 70-200 2.8 vs Canon 70-200 2.8 Quiz + porównanie
W nawiązaniu do dyskusji w dziale z testami dotyczącej nowego Tamrona postanowiłem zrobić mały QUIZ. Jako, że quiz nie nadaje się do doklejenia w wątku z testem umieszczam go tutaj.
O co chodzi ?
Porównałem 2 obiektywy, których jeszcze nie porównywałem do tej pory : Tamron 70-200 2.8 macro oraz Canon 70-200 2.8 L USM (bez IS, czyli ten teoretycznie ostrzejszy z eLek).
Zabawa polegać będzie odgadnięciu, które ze zdjęć zrobione jest jakim szkłem (wtajemniczeni będą wiedzieć, gdzie szukać różnic).
Zeby było fajniej, za największą liczbę trafień przewidziana jest NAGRODA - niespodzianka. (nie wysyłam za granicę)
Jeśli zdarzy się, że kilka osób zgadnie maksymalną ilość, nagrodę otrzymuje osoba, która udzieliła kompletu poprawnych trafień jako pierwsza :) Zresztą dla kolegów, którzy rozpoznają bokeh z Tamrona w trymiga nie powinno być żadnej trudności..
Daję Wam 24 godziny na udzielanie odpowiedzi. W międzyczasie można w wątku komentować, podpowiadać, dyskutować itp. Odpowiedzi udzielamy w postach w wątku nie przysyłajcie mi na PW czy maila).
Jutro wrzucę zdjęcia z podpisami co jakim szkłem i będzie można komentować dalej :)
Wszystkie zdjęcia zrobione są na przesłonie 2.8, większość z nich jest na 200mm. Zdjęcia wywoływane z RAWÓW tymi samymi ustawieniami (ostrość, balans, kontrast itd). Zdjęcie na porównanie ostrości robiłem kilkakrotnie i wybrałem najlepsze kadry.
To chyba tyle, no to do zabawy :) Odpowiedzi udzielamy w kolejności nr zdjęcia i skrót od obiektywów w kolejności zdjęć od góry (np. 9. T,C 10. C,T)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.