Przy okazji pewnych obliczeń tak mnie jakoś tknęło :D
f/1.0 przymknięte o 1/3 EV to f/1.1
f/1.0 przymknięte o 2/3 EV to f/1.2
f/1.0 przymknięte o 0.5 EV to f/ ??? I co wtedy wyświetla aparat? :D
Wersja do druku
Przy okazji pewnych obliczeń tak mnie jakoś tknęło :D
f/1.0 przymknięte o 1/3 EV to f/1.1
f/1.0 przymknięte o 2/3 EV to f/1.2
f/1.0 przymknięte o 0.5 EV to f/ ??? I co wtedy wyświetla aparat? :D
Podejrzewam, że pierwiastek kwadratowy z 1.5. A co wyświetli, to nie wiem. Może 1.2 jako najbliższą liczbę.
f/1.15 :>
Tak poważnie to nie wiem jak by się zachował aparat mający skok o 1/2, zaiste ciekawe :P aż sam poszukam
A może f/1.0 przymknięte o 2/3 EV to f/1.3 ?? Eeee... zaraz, chwila.. 50/1.2 jest szybszy od wersji 1.4 o 1/3EV czy 1/2EV? :-)
o 1.2.
2,8 przymkniete o 1/2 i o 2/3 dzialki daje 3,5. tak ze nie widze czemu 1,0 po przymykaniu o 1/2 i 2/3 nie mogloby pokazywac tego samego na wyswietlaczu.
to tylko cyferka jest
Na wyswietlaczu tak. Ja pisalem tak jak jest to w teorii lub praktyce na swiatlomierzu, najlepiej analogowm, np swierdłowsk.
A dokladnie:
Obecnie przyjęło się oznaczać na obiektywach aparatów fotograficznych liczbę przysłony wartościami, odpowiadającymi przybliżeniom kolejnych potęg
1,0; 1,4; 2,0; 2,8; 4,0; 5,6; 8,0; 11,0; 16,0; 22,0...
Wartość przysłony f / 1.0 oznacza, że ogniskowa obiektywu jest równa średnicy przysłony. Każda następna pozycja oznacza ustawienie przysłony, przy którym do wnętrza obiektywu przepuszczana jest dwa razy mniejsza ilość światła.
nie no... ja sie zgadzam. na takiej samej zasadzie 70-200 to tez liczby. ich celem jest uproszczenie uzytkownikowi (czy tez: kupujacemu) zycia. bo nikt nie chcialby biegac do sklepu z kartka i domagac sie szkla 67-194/3.78-4.12 :) zwlaszcza jak sie wezmie poprawke na to, ze rzekomo wiekszosc spoleczenstwa nie ma uzdolnien do przedmiotow scislych :lol:
To nie wynika z tego że "idzie" w jakiś ustalony sposób, tylko pola powierzchni otworu obiektywu z uwzględnieniem przysłony. f/5.6 przymknięte o 1/2EV wg tego co piszesz powinno pokazać na wyświetlaczu (8.0 - 5.6)/2 + 5.6 = 6.8 a poprawną wartością jest 6.7 bo przy takiej przysłonie pole powierzchni otworu obiektywu zmniejsza się o połowę względem przysłony f/5.6.