-
400d autofocus
Witam, jestem poczatkujacym w wiedzy fotograficznej. stalem sie posadaczem canona 400d i mam problem, 90 procent zdjec w domu nie ma ostrosci na pierwszym planie czyli na obiekcie ktory chce sfografowac natomiast tlo wychodzi jak zyleta w czym jest problem? probowalem na roznych ustawieniach macro, portret, w nocy, pelny automat z almpa bez lampy. nie wiem o co chodzi te 9 punktow autofakusa wskazuja mi na pierwszy plan ale jak wrzuce na kompa to zdjecia nieostre a tlo ostre. czy to moze byc problem z aparatem, obiektywem (kit w zestawie), czy moze ja cos robie nie tak - co jest bardzo prawdopodobne tylko ze jak sie ustawi na pelen automat to powinny zdjecia wychodzic ok ??? no nie mam racji??? poradzcie cos dzieki i pozdrawiam
-
*
Proponuję ustawić program P, następnie jeden, centralny punkt ostrości i wtedy sprawdzić. Napisz o wynikach po zmianie.
-
Masz możliwość wybrania tylko centralnego punktu AF. Kliknij lupę z plusem, potem kliknij środkowy przycisk na krzyżaku i już.
Wtedy tam gdzie wycelujesz będziesz miał ostrość.
-
a ja proponuję przeczytać INSTRUKCJĘ OBSŁUGI APARATU Canon EOS 400D!!! Naprawdę warto!!
-
tylko ze mi autofokus nie dziala dobrze na automacie nie wiem jak to bedzie na av czy na tv sprawa jest taka ze znajoma przyszla do mnie wczesniej z tym samym aparatem ustawionym na automat i jej zdjecia byly ostre a moje nie tak ze moze w menu sa jakies ustawienia czy moze ... no nie wiem albo aparat zepsuty a na pewno nie stoje za blisko od obiektu bo jak juz wspomnialem zobilem zdjecia zbliska i z daleka z zoomem i bez i wciaz to samo.
a probowalem juz z jednym punktem centralnym i dalej to samo czy ktos sie spotkal z czyms takim moze to boby zepsute??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a instrukcje czytalem i nic nie znalazlem co by moj problem rozwiazalo - od tego zaczolem http://www.cyberfoto.pl/galeria/memb...0459&protype=1
zerknijcie tutaj a bedziecie wiedzieli o co mi chodzi
-
1. albo masz ustawiony boczny punkt AF
2. jesli opisujesz,ze na centralnym tez tak jest to masz rozregulowany AF.
wczśniej też tak źle ostrzył?
-
mam go dopiero tydzien i bylo tak przez caly czas. moge cos z tym zrobic jakos naprawic???
-
w takim razie jest to fabryczny cholernie wielki back focus. Poczytaj o tym na forum (http://canon-board.info/showthread.php?t=15851) i albo wyreguluj albo zareklamuj w sklepiku.
-
A próbowałeś z różnymi obiektywami?
-
tak probowalem z innymi obiektywami