:)witam proszę o kilka wskazówek jak precyzyjnie sprawdzić (przy zakupie) czy obiektyw niema back ani front focusa, podejrzewam że problem był wielokrotnie omawiany - link mile widziany, dziękuje :)
Wersja do druku
:)witam proszę o kilka wskazówek jak precyzyjnie sprawdzić (przy zakupie) czy obiektyw niema back ani front focusa, podejrzewam że problem był wielokrotnie omawiany - link mile widziany, dziękuje :)
Macie problemy...... jak chce sprawdzać to niech sprawdza, ja tam moja L to zamówiłem pocztą i po odebraniu od razu w plener, ostre zdjęcia były to nie odsyłałem......
Żeby wielokrotnie omawiać problemy, to nawet nie trzeba mieć szkieł. Co innego z robieniem zdjęc... Najprecyzyjniej, to wyjaśnisz sprawę z tymi, co nie mają czasu robić zdjęć, bo jeszcze testów nie dokończyli :) Albo nawet nie zaczęli, bo boją się cokolwiek kupić...
poza tym że warto czasem samemu poszukać to jeśli chcesz ekstremalnie ciasną GO to polecam szkło 50/1.2 na pełnej dziurze i sprawdź czy AF trafia w punkt :)
Podpinam się pod ten wątek, bo nie znalazłam bardziej odpowiedniego na moje pytanie...
Zauważyłam, że mój 400D czasami ma problem z back focusem.
Z różnymi obiektywami, ale nie zawsze - mniej więcej jedno na sześć zdjęć ma przesuniętą ostrość do tyłu o parę centymetrów (np. ostrzę na oczy a ostre mam... uszy ;-) )
Najbardziej dziwi mnie, że nie wszystkie zdjęcia mają ten problem a tylko część - jednak jest to trochę upierdliwe...
Wczoraj robiłam "test" z AF na punkcie centralnym, i back focus na jest ewidentny.
Czy to normalne?
Czy można / trzeba to wyregulować?