-
Olympus E-1 vs Canon 350
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, prosze o opinię w temacie powyższej konfiguracji. Zakres zastosowań portrety + zdjęcia dziecka + plener (Oly z obiektywem 14-54/2.8 a Canon 350 z kitem-na razie ewentualnie stałka 50) Ceny w miarę porównywalne. Prosze się nie obrażać, ale zachwyciły mnie opinie i zdjęcia kaziq-a na forach swiatfoto:) gostek jest the best jeśli chodzi o nirwanę w kwestiach OLY E-1. Macałem E-1 i C.350 i z przykrością stwierdzam że gostek ma rację bazując na przykładach. Jeżeli możecie, proszę wyprowadźcie mnie z błędu.
Z szacunkiem, pozdro. Zibi
-
skłaniałbym sie ku 350 głównie ze względu na ilość obiektywów. Z drugiej jednak strony olek to "kawał porządnego aparatu" w porównaniu do plasticzanego 350. pomimo to ze względuna dostępność i mnogość wszelkich akcesoriów brałbym 350.
-
Powiem tak...ponad pol roku zbieralem sie do zakupu lustra. Nie mialem zadnych skrzywien odnosnie producentow. Naczytalem sie itd...jak kazdy. Postawilem na 350D...mam go co prawda 1 dzien, ale do decyzji naprawde dojrzewalem. Teraz zastanowiłbym sie nad nowym Nikonem 50D...ale jak to mowi moj kumpel...."teraz to juz po japkach"..cokolwiek to znaczy;). Oly cieniutko wypada w porownaniach....ale zalezy co kto lubi.A kazda sroczka swoj ogonek chwali. I pamietaj , ze stawiasz na cały system (szkła, lampy itd), a nie wylacznie na body.Powodzenia w poszukiwaniach;)
-
Dziękuję za opinię, jednak E-1 z wzgledu na 2,8 spełnia moje oczekiwania?? Nie mówiąc o max ISO 400 w Olku. Canon 350 ma mnogość akcesoriów, ale co z tego wynika??? Czy zakres moich zastosowań spełni 350D??? W taki razie w jakiej konfiguracji???
-
350D focisz bez zajakniecia do ISO 800. w Olympusie mozesz zapomniec juz o ISO 400.
nie wspominam niezbyt rozbudowanego, delikatnie mowiac, systemu Olympusa (na dodatek niepewnego co do przyszlosci), wysokich cen i nedznej ergonomii...
ja tu nie widze porownania. jak masz ta kase to 350D ew. D70 kit (przyzwoite szkielko). o E300 zapomnij
-
używałem Olympusa przez kilka lat , lustrzanek analogowych , cyfrowych ( E-1 , E-300 ) i od stycznia 2005 powiedziałem tej firmie PaPa....
1. praktycznie brak rynku z drugiej ręki i to nie tylko w Polsce ale i w Europie
2. niekompatybilność sprzetu i to nie na poziomie lepszy gorszy , ale działa lub nie np. FL-40 i E-300 , E-1 i FL-36.
3. czesto "kosmiczne" pomysły w zakresie rozwiązań np. standard 4/3 , karta XD...
( następca E-1 bedzie miał prawdopodobnie przetwornik st. 35mm i wszystkie szkła zuiko Papa....byłem na targach w Roterdam i widziałem to cudo-testowe )
4. Firma ma małe doswiadczenie w lustrzankach z wymienna optyką , a w profesjonalnych żadne ( lustrzanki cyfrowe )
PS. porównuj E-1 z EOS20D , a E-300 z EOS350D bo to te same klasy
i gwarantuje Ci jedno zdjęcia Canona bedą lepsze choć nie jest bez wad !!!
Jesli planujesz zakup i zaczynasz zabawę z lustrem cyfrowym to patrz Canon i Nikon,,, reszta to chyba fanatycy jakim przez spory czas byłem ja...
Ja wybrałem Canon EOS20D ( teraz dokupiłem 350D )
pozdrawiam
-
Dzięki ALV, podobnie jak TY nie jestem przywiązany do żadnego producenta, ani nie mam "onanizmu sprzetowego" focę Canonem A80 (co nic nie znaczy) Jedynie prosze o pomoc w wyborze sprzetu który będzie służył konkretnym zastosowaniom:) W lustrach sukces opiera się na obiektywach, a Zuiko to jest marka Tworząca obiektywy nie mające nic wspólnego z denkami od słoików (poza 14-45 ). Szanuję Canona za wkład w rozwój cyfrowych luster i jeżeli była by kopnfiguracja CANON 350 + Zuiko 14-54/2,8 brałbym w ciemno.
-
Dzięki Akustyk, z kasą u mnie nie ma problemu:) chodzi o konkretne zastosowania sprzętu, jeżeli nie E-1 to co w tej klasie i optyce i cenie??? Istotna rzecz, jestem AMATOREM, przez duże A z zacięciem foto, co nie oznacza, że moge się nazywać fotografem, Można założyć C.350+Tamron 28-75/2,8 ew. stałka 50, ale czy wypełni to moje zastsowanie????
-
Olek to puszeczka moze i ladna... Ale jak trzeba robic ladne zdjecia i prawdziwej wygody zestawu (zestawu powiedzialem, nie puszeczki) to ja stawiam na Canon'a...
Lampy, obiektywy, puszki, wiecej puszek, uzywane, nowe, ruskie, niemieckie, japonskie, tanie i drogie... To sie liczy w tym a nie ze aparacik ladny i kurza zdmuchuje... Co mi po tych rewelacjach olka jak ten system to taki niemowlak w sumie... Jeszcze nigdy nic nie wiadomo...
Jakosc zdjec... Mala matryca nigdy nie dorowna duzej tak samo jak w analogach powierzchnia filmu... Im weksza tym lepiej...
Co mi po 2.8 w standardzie... Canon a85 ma f2.8... Sony 828 ma f2.8 :D Do canon'a zapne tania piecdziesiatka f1.8 i jeszcze tansza ruska w tej okolicy... W dowolnych ogniskowych znajde obiektyw od praktycznie "za free" do "o kurka wodna"... Masz taki wybor do Olka?
Ile tych szkiel maja w zestawie? Juz maja wiecej jak 10?
EF'ow mam z 50 do wyboru od samego Canon'a... Sigm mam ze 20 do wyboru... Tych na T nie licze nawet... Starych stalek sie nie doliczysz...
A ze jeden taki robi super zdjecia tym wynalazkiem to wiesz... Ja widzialem jednego takiego tworczosc z kompakta mediona... Znaczy ze mam spakowac to wszystko co mam w pierony bo on robi lepsze zdjecia jakims tanim trupem? Mam zmieniac albo wybrac system tylko dlatego ze 3 zdjecia ktos zrobil ladne jakas puszka?
System to inwestycja na lata a nie wynalazek z przed 3 lat... Popatrz ile lat Canon robi EF'y i ile ich jest...
Gwarantuje Ci ze wszystko co ma Olek Canon ma albo bedzie mial w odpowiedniej klasie puszek predzej czy pozniej (kurzozmiotki czy gumki). A olek? No watpie zeby wcisneli crop'a 1.6 do tych puszeczek za te obiektywy... Full frame? No snic mozna...
A zmiana wszystkiego za kazdym razem jak marketoludkom cos nie wyjdzie to mi sie tak srednio podoba...
-
Byniek , to widze poczatki mamy takie same;) A dalej...350D daje Ci szerokie mozliwosci rozwijania umiejestnosci, nieporownywalnie wieksze niz Oly. Wg mnie wybor jest prosty...Canon - Nikon, rozumiane jako system. Oly tutaj wymięka poczynajac od funkcji body , na szkłach konczac, że nie wspomne o innych , dodatkowych akcesoriach...i cenowo i jakościowo.Też sie zachwycałem na poczatku , podkreslam - na poczatku jasnoscia szkiel...ale to czysty marketing.Nawt przy zakupie kompakta myslalem o Oly...750UZ...ale to juz historia. W lustrach odpusc Oly...taka dobra rada.Wybieraj miedzy canon a Nikon. No i dostosuj to do tego co focisz- to podstawa.