Jakich filrtow uzywacie ?
Co osiagacie dzieki nim ?
Jestescie zadowoleni ?
Wersja do druku
Jakich filrtow uzywacie ?
Co osiagacie dzieki nim ?
Jestescie zadowoleni ?
2 sztuki Hoya UV SHMC - w celu ochrony obiektywu przed zarysowaniami,zabrudzeniem itp.
Przydatne - jako ze czesto robie zdjecia kotom i ich mokre, ciekawskie noski moga latwo zabrudzic obiektyw a pazurki nawet zarysowac.
Polaryzacyjny Hoya - redukcja odblaskow, zmniejszenie kontrastow i "sciemnienie" 8) ; Na razie tylko raz potrzebowalem go uzyc i przydal sie - bardzo fajna kolorystyka chmur i nieba wyszla a jednoczesnie oslabil kontrasy i pomiar swiatla nie szalal.
to co Vitez + szara polowka Cokina.. uzywany w plenerze, dla podbicia chmurek
A to mam w planach 8)Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
a czy gdzies są porównania filtrów UV, mam do wyboru 72 HAMA 0UV lub Sunlight (chyba) Tamrona, czy są jakies różnice :?:
Roznice miedzy filtrami sa w ich jakosci (grubosc, powloki antyrefleksyjne itp). Zazyczaj zakup filtra to inwestycja na dluzej dlatego polecam co najmniej Hoya HMC (seria niebieska) - ok 50zl a spokoj z obawami o jakosc.Cytat:
Zamieszczone przez isca
Hama jest przynajmniej klase gorsza niz Hoya a o Tamronach nie slyszalem.
Chce kupic Cokona P i do niego kilka filtrów kolorowych do B&W
+
Okrągłe UV
i teraz pytanie... :)
Czy moge uzyc na raz Polaryzujacego i np. czerwonego? + UV?
Czy to w ogole ma sens?
Znaczy chodzi mi o to czy UV moge miec ZAWSZE na obiektywie i do tego dokładać na Cokinie np. jakies 2 filtry? Powiedzmy Konwersyjny jakiś (np. 81A) + taką szarą połówkę (przy robieniu kolorowych fotek)?
Załatwione, zakup HOYA UV(0) seria czarna :), aha niebieskiej nie kupować raczej, już szara seria jest znacznie lepsza a cenowo podobna - jakies 20-40 więcej niż niebieska.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Najlepsze powłoki ma czarna. Info mam od zawodowca i profa.
pozdr.
tak tylko uwazaj bo to jest filtr najwyzszej klasy i czysc go delikatnie, niektorzy twierdza ze tylko mozna pedzelkiem bo nawet delikatna szmtka moze zniszczyc powloki i filtr do wyrzucenia... jest on baaaardzo delikatny....Cytat:
Załatwione, zakup HOYA UV(0) seria czarna
Info odnosnie czarnej masz dobre ale... szara? ja znam takie Hoye: zielona, niebieska, czarna. Neibieska jest sredniej jakosci (do kompaktow i szkiel srednich), czarna seria najlepsza (do Lek itp klasy), zielona wszyscy odradzaja (jakosc w granicach slabszych Hamy czy noname albo King). Zielona seria podobno nie ma powlok antyrefleksyjnych. Czarna ma ich bardzo duzo a niebieska to sredniak. Ja mam chyba czarna serie ale sprawdze w domu.Cytat:
Zamieszczone przez isca