Ma ktoś może jakieś wiadomości o Sigmie 18-125 3.5-5.6 DC?
Wersja do druku
Ma ktoś może jakieś wiadomości o Sigmie 18-125 3.5-5.6 DC?
troszkę można się tu dowiedzieć - Sigma 18-125 :lol: :mrgreen: :lol:
a opinii na razie nigdzie nie znalazłem, sam jestem ciekaw ceny tego szkiełka
Znalazł już ktoś jakieś testy tego? Zastanawiam się czy nie zakupić sobie tego jak idę "na lekko" z jednym szkłem, bo te moje ciężki są...
Ewentualnie jeszcze biorę pod uwagę Sigmę 24-135 f/2.8-4 ...
Te Sigmy kręcą mordą lub są push-pull czy mają wewnętrzne ogniskowanie?
[ Dodano: Sro Kwi 21, 2004 9:06 pm ]
OK, obie mają internal focusing i nie kręcą (chyba) mordkami ... :)
No i jeszcze znalazłem jakąś nową Sigmę 24-60mm F2.8 EX DG - też może być ciekawa, pomimo mniejszej zoom'a jest z serii EX.
tego obiektywu nie ma jeszcze w żadnym sklepie na świecie niestety, sprawdzałem strony Sigmy i nawet ceny nigdzie nie podają za jaką będzie sprzedawany ani daty premiery...
[ Dodano: Sob Maj 22, 2004 4:17 pm ]
JUŻ JEST !! :mrgreen: 400$ :?
Sigma !!
Za fotopolis:
"Należy pamiętać, że Sigma 18-125 mm f/3,5-5,6 DC daje pole obrazowe mniejsze niż klatka 35 mm, więc żeby uniknąć winietowania, należy jej używać wyłącznie z lustrzankami wyposażonymi w matryce wielkości klatki APS lub mniejsze."
I to mnie niepokoi. Czy zatem w 10D można uzyć tego obiektywu ? Czy nie będzie winietowania ?
Tylko 1D?? mają matrycę wielkości klatki jak dotąd, więc raczej ci to nie grozi 8)Cytat:
I to mnie niepokoi. Czy zatem w 10D można uzyć tego obiektywu ? Czy nie będzie winietowania ?
No to mnie uspokoiłeś :) Tylko teraz pytanie kiedy ten obiektyw będzie można kupić u nas ? Na pstryku towar chwilowo niedostępny. Zresztą cena pewnie i tak będzie znacznie wyższa niż by to wynikało z kursu euro.
czy ktos juz jest posiadaczem tego obiektywu?, a moze znalezliscie jakies testy?
Ma ktoś go już? Macie jakieś testy 18-125 vs. 18-50 Sigmy?
Zdecydowałem, że jeden z nich biorę ...
Też bym wziął tylko pytanie z kąt. Na zachodzie jest już od pewnego czasu w sprzedaży a u nas cisza.