Witam!
Mam zamiar kupić Canona 400d lub Pentaxa K100d super - który lepszy? - dlatego proszę o pomoc co wybrać.....
Wersja do druku
Witam!
Mam zamiar kupić Canona 400d lub Pentaxa K100d super - który lepszy? - dlatego proszę o pomoc co wybrać.....
A jakie zdjęcia chcesz robić ? Masz już jakieś obiektywy ?
Pentax może kusić stabilizacją w body i właściwie to jest główna przewaga nad 400d. k100d posiada 6Mpix matrycę, co przekłada się na szumy na rozsądnym poziomie, choć Canon raczej nie ustępuje pod tym względem Pentaxowi a 10M zawsze daje większe możliwości kadrowania. C jest w dobrej cenie, podobnie jak 100d. W dziedzinie dostępności do akcesoriów (używanych także) Canon bierze górę nad Pentaxem. Niecałe pół roku temu stałem przed podobnym problemem i wybrałem 400d i naprawdę nie żałuję - idealny na "pierwszą lustrzankę" - obsługa intuicyjna (jak dla mnie) i wbrew powszechnym opiniom całkiem nieźle się go trzyma. Problem zaczyna się, gdy dołożysz jakiś cieższy obiektyw (np. SIGMA 70 300) i do tego zewnętrzną lampę - po kilkudziesięciu minutach łapki niedo bolą i aż prosi się o grip.C nie zawodzi jednak w dziedzinie jakości zdjęć - oczywiście jeśli fotograf daje radę:-)
Podrawiam, BW
Na ten czas jestem początkującym fotoamatorem który zamierza kupić lustrzankę. Zdjęcia które mnie interesują to ludzie i otaczający ich świat - praca, odpoczynek... no i trochę krajobrazy
K100D posiada starą matrycę CCD, od Sony bodajże. To najsłabszy element tego apratau.
Niekoniecznie. Do pentaxa możesz kupić całka masę fajnych starych szkiełek:Cytat:
...W dziedzinie dostępności do akcesoriów (używanych także) Canon bierze górę nad Pentaxem...
- Pentax F: autofocus
- Pentax A: bez autofocusa, działa potwierdzenie ostrości, bez dodatkowego chipa, przysłona sterowana elektrycznie ze styków aparatu.
- Pentax K i M: szkła manualne, dział potwierdzenie ostrości, przysłona pracuje w trybie M, dzięki mechanicznemu popychaczowi, umieszczonemu w bagnecie aparatu.
Wszystko to w cenie 200-500 zł (nie licząc "rodzynków" oczywiście), a do Canona w tej cenie ciężko kupić cokolwiek sensownego (poza 50/1.8 i 28-105/3.5-4.5 USM i może jeszcze ze dwoma innymi). Jeśli śledzi się allegro lub odwiedza jakąś giełdę foto można w kilka miesięcy skompletować co się chce. O nowe akcesoria i obiektywy jest rzeczywiście trudniej niż w przypadku Canona.
Podsumowując: C400D jest na pewno aparatem szybszym, z lepszym AF, o bardziej rozbudowanych możliwościach K100D Super ma stabilizację i stwarza możliwość taniego zbudowania podstawowego zestawu obiektywów.
Widzę że stabilizacja w Pentaxie jest bardzo dobrym atutem czego nie ma w Canonie jednak zastanawiam sie jak to sie przedłakda na efekt końcowy zdjęcia tzn. ostrość, kolory itp... gdyby postawić i zrobić to samo zdjęcie tymi dwoma aparatami
Stabilizacja przydaje się gdy brakuje światła. jeśli pstrykasz na ogniskowej 18mm z czasem 1/250 s to nie ma ona praktycznego znaczenia.
Jeśli chciałbyś porównywać jakość generowanych obrazów to 400D, z porównywalnym obiektywem, wygeneruje Ci obraz ładniejszy, bo ma nowszą i doskonalszą matrycę.
A od kiedy stabilizacja ma praktyczne znaczenie np. ogniskowa 18mm i czas 1/20s?. Czy jest jakaś proporcja najdłuższego czasu długości w stosunku do ogniskowej np. 18mm tak żeby zdjęcie wyszło nieporuszone?