Witam,
Jestem od niedawna posiadaczem EOS'a 350D i noszę się z zamiarem kupna dodatkowego obiektwu, obecne posiadam standardowego kita.
Na początek chciałem kupić coś o większym zoomie z tego co już wyczytałem na forum to dla początkujących jest polecany Canon 75-300 mm f/4.0-f/5.6 EF III lub 100-300 z USM. Szczerze to na początku byłem zdecydowany na tą 75tkę ale jak wiecej czytałem to okazało się że obiektyw ten powyżej 200mm już nie jest taki efektywny...
Ale znalazłem poloconego kilka razy 70-210 f3.5-4.5 I z tego co wyczytałem na forum ten obiektyw jest bardzo polecany pomimo tego że jest już nie produkowany - i powiem szczerze napaliłem się na niego :)
Ale przed tym wszystkim chcę się jeszcze upewnić żeby źle się nie wpakować
który z w/w obiektyów byłby dla mnie początkującego najlepszy?
1. 100-300/4.5-5.6 USM
2. Canon 75-300 mm f/4.0-f/5.6 USM
3. Canon 70-210 f3.5-4.5 USM - póki co to nie doszukalem się żeby ktoś bardzo na niego nażekał - no jednynie było parę opini na temat wysuwającego się obiektywu ale podobno to nie taki duży problem....??
Osobiście to jestem nastawiony do tego 70-210 bo raz że jasny, to jeszcze dobrze się będzie nadawał do portretów oraz "ogólnego" zastosowania no i będzie usupełnieniem mojego podostawowego 18-55.
Proszę o Wasze opinie na temat tych obiektywów ewentualnie wskazanie jakiegoś innego dobrego roziązania - ale zaznaczam że szukam czegoś do 1000zł nawet 800... tak więc na Lki mnie nie stać