-
A720is -POMOCY!!!
Witam,
Jestem zupełnie zielonym posiadaczem w/w aparatu, nabyłam go w grudniu i jest to mój pierwszy zakup tego rodzaju, tym bardziej jestem załamana, że już teraz mam z nim problemy :cry: Dlatego też postanowiłam dołączyć do Waszego Szanownego Grona licząc, że któryś z Użytkowników będzie w stanie mi pomóc... Ale przejdźmy do sedna sprawy: Ostatnio zauważyłam że zmieniając tryby wyświetlają mi się one w cały świat tzn. Program AE wyświetla jako Preselekcję czasu, Portrety również; Krajobrazy to u mnie Auto, tak samo jak tryb Dzieci i zwierzęta, Wnętrza i Sceny specjalne. Pozostałe tryby wyświetla prawidłowo (jeszcze). Próbowałam przywrócić ustawienia fabryczne ale to nic nie daje. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić i co mogło spowodować takie usterki, bo jeszcze tydzień temu wszystko było w porządku, a aparat był prawie nie używany(sesja-brak czasu). Chciałabym uniknąć wysyłania go na gwarancję, bo wreszcie mam czas i mogę się nim pobawić :(
Z góry dziękuję za wszelką okazaną pomoc :)
-
Jesli dobrze rozumiem to wychodzi na to ze pokrętło zmiany trybów jest źle załozone, bez serwisu chyba sie nie obejdzie, albo spróbuj zareklamować w sklepie.
PS Tryb Dzieci i zwierzęta, Wnętrza i Sceny specjalne to właśnie tryb auto ale na pokretle chyba SCN z tego co pamietam.
-
Troszeczkę nie kumam. Czyli część trybów pozamieniała się miejscami, a część jest na swoim właściwym miejscu. Ale wszystkie tryby pracy masz :?:,żadnego nie wcięło. Raczej tylko serwis będzie w stanie to naprawić, zważywszy że jest na gwarancji. Jak są wszystkie tryby to fociłbym teraz jak masz na to czas, a aparat wysłałbym za kilka dni/tygodni jak tego czasu na fotografowanie nie będzie.
-
Na pokrętle mam ogółem 13 trybów (przy czym np tryb Sceny specjalne, miał jeszcze 7 opcji do wyboru), a teraz wyświetla mi je tak jak opisałam wyżej i np zamiast SCN jest tylko Auto :( Chyba rzeczywiście bez serwisu się nie obejdzie :cry: Nie pozamieniały się miejscami tylko tak jakby zniknęły niektóre opcje...
-
Najprawdopodobniej należy wgrać nowy firmware. Jeżeli aparat jest na gwarancji to zrobią to za darmo. Można próbować samemu ale jak coś pójdzie nie tak, to wówczas naprawa pewnie będzie płatna.
-
Albo serwis albo jeszcze spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne.
-
Problem tkwi w pokretle zmiany trybow. Wgranie nowego softu czy przywracanie ustawien fabrycznych nic nie da. Jest to uszkodzenie mechaniczne. Pokretlo zmiany trybow ma od spodniej strony 2 blaszki, ktore dotykaja metalowych stycznikow. Czasem zdaza sie ze te blaszki sie wygna i dotykaja nie tych stykow co trzeba. Wtedy wlasnie aparat wybiera inny tryb fotografowania niz wskazuje pokretlo. Oczywiscie aparat nalezy reklamowac lub wymienic jesli jest taka mozliwosc.
-
Wczoraj odebrałam aparat po reklamacji. Na karcie napisali, że usterki nie stwierdzono i reklamacja była nieuzasadniona... Mogliby napisać jeszcze parę rzeczy, a mi i tak jest wszystko jedno, bo aparat wreszcie chodzi jak trzeba i pokrętło jest znowu sprawne :D Widocznie pomogła sama wizyta w miejscu mocy... ;) Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam!!!